• Istanbul

  Posted on april 9, 2012 by in Resor

  Mats 65-årsdag i veckan som gick, och min 60-årsdag sommaren som kommer, gav en ursäkt att åka på semester till Istanbul. Alla vi känner som besökt staden blev lyriska när vi talade om vårt kommande besök. De hade helt rätt. Istanbul är fantastiskt. Det är som med en bra film – jag vill se det igen, direkt!

  Bilderna får tala men jag kan säga att Aiya Sofia, ursprungligen byggd som kyrka på 400-talet och sedan också använd som moské under 500 år, Blå moskén, kanske världens vackraste som ligger mitt emot kyrkan, Bosporen, böneutroparnas ropande över de sju kullarna som staden är byggd på, ja det är bara en del av det oerhörda och imponerande. Det är mycket för ögonen hela tiden, och vi trivs när vi går runt i den myllrande staden under påskhelgen som man inte alls märker av i detta muslimska land.

  Båthäng på Bosporentur. Någon annan Nygren tog bilden.

  Vi går delvis på tips, stadsdelen Balat är ett sådant, och delvis bara dit benen tar oss. Det är imponerande men inte högfärdigt, människor är genuint vänliga och nyfikna, håller lagom avstånd för det mesta och vi är med om många goda möten. Vi har dock inte talat med en enda kvinna när vi lämnar landet, vilket säger något om det turkiska samhället.

  Att det för oss är rätt billigt att äta och dricka (i den mån det finns alkohol på restaurangerna) är förstås trevligt. Men att många turkar är fattiga står klart när man ser en del av miljöerna.

  Trafiken är galen, vår taxiresa till flygplatsen går i 100 på 50-väg. Den åldrade man som hämtar oss vid hotellet ser fryntlig ut men visar sig vara en rallyförare. Vi får därför mycket tid över på flygplatsen i väntan på flyget som på tre timmar tar oss hem igen till ett kallt Sverige från ett soligt och vårligt Istanbul.

  Jag hoppas på ett snart återseende. Istanbul, du vann mitt hjärta! Lyssna på denna härliga cover på min generations Istanbul-hit!
  Andra bloggar om:

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Istanbul not Constantinopel lär ha varit en världshit med kanadensiska Four Lads redan 1953 (jag var för ung då för att själv kunna bekräfta det). http://youtu.be/GpcAA38JA4U
  Lyssna också på titellåten till PJ Harveys Let England Shake och hör hur låten återanvänds väldigt effektivt där.

 2. jahaja skriver:

  Tack, Jah. Den ursprungliga Four Lads-låten känner jag väl till men bildkavalkaden som youtubeklippet var en höjdare när man så nyligen varit där. Och PJs recykling av tongångarna i låten har jag inte tänkt på men du har rätt!