• Malmö – Lund, 2–1

  Posted on oktober 7, 2012 by in Allmänt filosofiskt

  Många talar om den, Sydsvenskan skriver ofta om den, och jag har varit här förr: Matchen mellan Malmö och Lund. Dessa lag har tävlat mot varandra många gånger och gör det än.

  När jag var barn i Malmö brukade min pappa tala lyriskt om Lund, hur fint det var där. Han var en ”sucker” för det akademiska och ville helst in till Lund och höra Studentsångarna varje vår. Vi bodde i ett Malmö som såg rätt annorlunda ut än det som finns idag. Det var minst lika segregerat men nästan ingenstans fanns det coola finns där idag. Coolt fanns däremot i Lund. Både coolt och kult. Fanns det kultur i Malmö var det mest för över- och medelklassen. Idag bjuds det på kultur överallt i Malmö. Alla sorters.

  Malmö, Västra hamnen, ger många spännande vyer. Lite Venice Beach över detta, inte sant?

  Mats sa: Förr åkte man till Lund från Malmö för att roa sig, idag är det tvärtom, idag åker man till Malmö från Lund om man ska ha kul. Lund har mycket mindre att erbjuda vad gäller musik än tidigare. Idag finns ”scenen” i Malmö. Det är dit artisterna kommer, dom som gäller.

  Unga går hellre ut i Malmö. I Lunds finns studentnationerna men de är just bara för studenter och den sortens uppdelat umgänge tror jag många förkastar idag. I takt med att många väntar med att studera, kanske provar på olika jobb, reser, så blir också möjligheterna fler att träffa själsfränder eller partners, i en vidare krets. Och den finns i Malmö.

  Sedan har vi ju shoppingen. Vi som shoppar kläder har ett bra mycket roligare utbud i Malmö. Sedan har vi ju maten. Vi som äter, nä, jag menar, vi som gillar att gå ut och äta, vi åker hellre till Malmö. Jag tycker att Lund är en trist och jämfört med Malmö, dyr restaurangstad.

  Flera av våra jämnåriga som har tröttnat på livet på landet (där är dock inte vi), de flyttar till Malmö. Det finns mycket där! Igår var vi på Moderna och såg en riktigt, riktigt fin utställning, ”Supersurrealismen”. Moderna i Malmö. Det säger något.

  Från Modernas samling, kul av Man Ray. Så bra att det nu finns två ställen för samlingen att visas upp!

  Fastän mitt hjärta klappar för Lund, för dess idylliska universitets-område, vackra kulturkvadrant med gamla hus och kullerstens-gator, ja fastän det på många sätt är Lund som är ”min” stad, så tycker jag nog att Malmö leder ligan här nere just nu. Det står 2-1 till Malmö.

  Andra bloggar om: , ,

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. torgust skriver:

  Intressant med en rapport söderifrån. Finns väl alltid något instängt över sig i en typisk studentstad (dvs Lund och Uppsala). Stortrivdes aldrig i Uppsala under mitt i övrigt goda år där, trots stadens många mycket vackra och traditionsfyllda miljöer.

 2. Jahaja skriver:

  Ja, så är det nog, något instängt. Min dotter som är här nere just nu fast hon pluggar i Umeå, talade just om att Umeå är en annorlunda universitetsstad. Stämmer det tycker du?

  • torgust skriver:

   Nu blir jag glad, att världen är liten och att du har nära anhöriga här. En dotter i Umeå. Vad pluggar hon? Vad gör hon i Umeå när hon inte pluggar?
   Jo, Umeå är annorlunda. Ett nyare och mindre traditionstyngt Universitet. Inget större nationsliv. Däremot mycket idrott via IKSU. Men det akademiska är alltid det akademiska på ont och gott oavsett var. Jag har inte något direkt att göra med den världen här. Mitt gamla vi flyttade hit för att vår dotter (nu 20år och längtar till Stockholm) skulle gå på Waldorfskola.
   Mina starkaste minnen från Lund härrör från början av 70-talet. Jag jobbade på Emmaus Björkå och var på insamlingsturne i Skåne nån månad med Lund/Dalby som utgångspunkt. Vi bodde i rivningsfastighet i Dalby, som kommunen ställde till förfogande. Innan det var ordnat bodde vi nån natt i ett anarkistkollektiv, där all medlemmar sov i samma rum. Senast jag var i Lund var 2001, tror jag, när en nära vän disputerade.
   Har du besökt dottern i Umeå eller har andra minnen härifrån?

 3. Jahaja skriver:

  Så du har bott i Dalby!? Där, här, bor ju jag, vi. Intressant det där med idrotten, jag har hört om IKSU, det verkar vara mycket viktigt. Julia läser på psykologprogrammet, kom inte in någon annanstans och har på så sätt fått se en del av Sverige som hon nog inte annars hade kommit till.