• Vårt Dalby

  Posted on oktober 5, 2012 by in Övrigt

  Igår hölls ett minst sagt välbesökt möte i Dalby allaktivitetshus. När jag kom dit vid 7-tiden lyckades jag bara hitta en ståplats utanför samlingssalen som var fylld till minsta vrå. Sydnytt var där och direktsände.

  Polisen som var där berättade om en utveckling i byn som är oroande, skadegörelse och anmälningar om brott ökar. Det känns inte alls bra. Den händelse som ligger bakom mötet igår, att en somalisk familj på grund av långvariga trakasserier till sist valde att lämna byn, är kanske värre än något som hänt tidigare men är trots det en indikator på vart vi är på väg om vi inte gör något nu.

  Och det var så initiativtagaren till gårdagens möte, Lars Jensen, tänkte. Han kände skam över det som hänt trots att han inte på något sätt var delaktig och insåg att ansvaret inte bara kan läggas på myndigheter, polis och sociala myndigheter. Vi invånare måste själva hjälpa till för att Dalby ska bli en bra plats att bo på. Bra för alla. Vårt Dalby.

  Som ett nät, ett starkt Dalbynät

  Angående civilkurage som var ämnet för onsdagens diskussion i Salong Strädelängan, så tycker jag att Lars Jensen verkligen visar prov på detta. Han reagerar och han agerar.

  Bland de reaktioner och frågor som kom från publiken (och som jag hörde – på grund av syrebrist blev jag tvungen att lämna den trånga vestibul där jag hittat en plats för att lyssna) kom det fram både uttryck för väldig oro, tankar kring myndigheternas ansvar, föräldrars ansvar och också ett uttryck för att ”de” tar ”våra” ungdomars bostäder. Detta uttalande bemöttes med ett kraftigt ”nej” från många. Nej, nej, det är inte en åsikt som vi delar.

  Jag tyckte på sätt och vis att det trots detta var bra att reaktionen kom fram. För vi ska inte inbilla oss att dessa åsikter inte finns i vår lilla by, även om bara en person ventilerade en så invandrarfientlig inställning just igår. Det är viktigt att den här typen av påstående bemöts. Bara då kan vi visa att det finns en stor grupp som känner annorlunda och kan därmed förhoppningsvis kväsa sådana tankar.

  Jag kände mig glad och inspirerad efter mötet. Lars Jensen inspirerar, själva händelsen inspirerar – jag kände att möjligheten finns att vi som grupp,  kan jobba med ett förändrat beteende i vår lilla värld. Det är ju det som är ett civiliserat samhälle, egentligen. Det är det som ÄR ett samhälle.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder: