• ”Jakten” av Thomas Vinterberg

  Posted on april 13, 2013 by in Konst och kultur

  Jag huttrar när jag kommer ut från bion. Filmen ”Jakten” är en oerhört omskakande historia som jag verkligen tycker att ni ska se. Ni därute och alla som jobbar med barn.

  Historien om Lucas som arbetar på dagis där han bland andra tar hand om gode vännen Theos dotter Klara (makalöst väl spelad av Annika Wedderkopp), är en historia som mycket väl kunde hända på riktigt. Det är förstås det som får mig att huttra.

  Klara har tvångstankar, hon lever i ett hem där det bråkas mycket och medan föräldrarna bråkar om vem som ska lämna henne på dagis kommer Lucas förbi och får tillåtelse att ta med henne till dagis där han ju jobbar.

  Klara blir förtjust, ja, som barn kan bli, i den snälle och närvarande Lucas. När han försöker hålla henne på avstånd när hon blir för närgången, känner hon sig avvisad och reagerar med att berätta för dagisföreståndaren att Lucas visat sin snopp för henne (”tisseman” på danska – så gulligt ord). Hon ångrar sig snabbt men loppet är kört. Av många olika skäl som läggs fram i filmen på ett mycket, mycket övertygande sätt.

  Av vännerna blir det en lättpåverkad aggressiv  mobb. De anser alla, som dagispersonalen, att barn aldrig ljuger (vi som har varit barn själva, och vem har inte det, vet hur fel detta är). Lucas är en förövare, han ska frysas ut.

  De som står honom bi är framför allt sonen Marcus och Lucas vän godsägaren Bruun (enligt Expressens recensent är det bara flickvännen spelad av Alexandra Rapaport som inte sviker men det får mig att tänka att han nog inte sett filmen alls!). Även flickvännen tror med viss tvekan på honom vilket verkar helt rimligt med tanke på deras korta bekantskap.

  Men vännerna sviker. De är fördummade, förblindade, förråade och helt svekfulla. Lucas tappar fotfästet. Tills det vänder.

  Eller? För slutet är kryptiskt och för mig det enda i filmen som jag känner mig tveksam till. I övrigt är detta en viktig berättelse som Vinterberg berättar med hjälp av mycket goda skådespelarprestationer i sin helhet, inte minst från Mads Mikkelsen.

  Se gärna intervjun med Mikkelsen och Vinterberg.
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=WbPrCrV-srw]

  Svd (6 av 6), Sydsvenskan (3 av 5), GP (5 av 5)
  Andra bloggar om: , ,

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. torgust skriver:

  Kul att du skriver om den, när inte jag kommer till skott fast jag såg den redan i tisdags. Så välspelat och drabbande! Vinterberg håller verkligen klassen från ”Festen” och nu låter han som omväxling det goda och lojala placeras i överklassen. Dessutom har han tydligen gjort tre filmer dessemellan, som jag missat och har att se fram emot.
  Jag kan delvis hålla med om Michael Tapper i Sydsvenskan om att det är lite av ett problem med Mads Mikkelsen i huvudrollen, inte för att han spelar klicheartat, jag tycker han är alldeles utmärkt. Men han är i sig en Hollywoodikon med alltför mycket kliche i ”klistrad” på sig. Samtidigt tror jag han är ett bra val för rollen för att göra denna svåra film lite enklare, bredare och genomslagskraftigare. Men så otroligt uppfriskande det var att se de lysande amatörerna i ”Äta, sova, dö” t ex.
  Sen är det en intressant film om manlig vänskap och manligt kontra kvinnligt. Den är en hyllning till den långa, djupa, bergfasta, ordlösa vänskapen mellan (vissa) män och att kvinnor (kanske) hotar och snedvrider den.
  Och så lojal mot barnen, som spelas så lysande. När deras känslor inte tas på största allvar kan det gå riktigt snett. Konstigt att det inte gör det oftare.
  Jag tycker slutscenen är riktig och viktig, men är nyfiken på hur de två alternativa sluten såg ut.
  Sen är det en film som ”pratar med” en annan av mina danska favoritfilmer: ”Hämnden”. (Ser att GP skriver om det också.)

 2. Jahaja skriver:

  Halloj, kul att du skriver så snabbt om din reaktion. Jag tänkte väldigt mycket på Hämnden, det finns många paralleller. Men slutet var oklart för mig. Hur kunde han möta dem så snart efter och gå in i gemenskapen igen? Och vem ville skjuta honom? Och vilka är de alternativa sluten? Du vet uppenbarligen mer än jag så berätta!

  • torgust skriver:

   Det står väl att det är ett år senare? Och hans rike, lojale godsägarvän gör det säkert lättare för honom att bli ”allmänt” accepterad. Att flickvännen ska ta honom tillbaka är inte så oväntat med tanke på att det var han som slängde ut henne när han anade skuggan av ett tvivel hos henne.
   Vem som vill skjuta honom, eller snarare göra klart för honom att vissa dömer honom ännu, är oklart. Det är någon som vet lite eller inget om sakförhållandena, och därför har lätt att döma utifrån sina fördomar, en god bild av det pågående näthatet m m.
   Vet inte hur de alternativa sluten ser ut, läste bara i nån artikel att Vinterberg spelat in tre
   olika slut. Hoppas alla kommer med, när filmen släpps på dvd.

 3. Maria skriver:

  Alltså Eva, du måste berätta för mig hur det slutar. JAg kan inte se filmen om han inte får upprättelse. Fixar det inte pga mitt tillstånd. Gillade ”Festen” mkt, o ser gärna ”Jakten”, men som sagt, då måste du avslöja slutet. För mig.

 4. Maria skriver:

  Blir karl’n skjuten?? Då vill jag INTE se den. Man kan väl inte både anklaga en oskyldig för brott OCH skjuta honom?? Någon måtta får det va på orättvisorna, även i film.