• Livet är som en sluss

  Posted on maj 11, 2013 by in Allmänt filosofiskt

  Konstiga tankar kommer för en ibland. ”Livet är som en sluss”, tänkte jag härom dagen när jag sträckte mig in i garderoben för att hänga in ett par byxor.

  Det var en rätt deppig tanke. Man går in i slussen. Livet. Sedan går man ut. Döden. Det blir rätt kort och avskalat formulerat så. Eller hur? Eller, eller hur, som man säger idag.

  När livet känns lite avskuret. Julia plåtade, jag skar, i bild från köket i Umeå.

  När livet känns lite avskuret. Julia plåtade, jag skar, i bild från köket i Umeå.

  Var kom tanken ifrån? Ingen aning. Men den var resultatet av ett omedvetet tankearbete som nog inte handlade om det roligaste i livet. För vem vill vara i en sluss.

  I Umeå, härom dagen, gick jag igenom en sluss, ut ur en affär. Det tog typ tre sekunder. Det var väldigt varmt i slussen. Luften var dålig och sparsam. Inget livat liv.

  Så jag får nog ändra mig. Livet är inte som en sluss även om det ibland känns som att man bara slussas fram från ena görandet till det andra låtandet. Som livet bara är en rad händelser som man inte styr över utan bara gör. Som när man går igenom en sluss.

  Hur jag ska få till ett positivt slut på den här historien har jag faktiskt ingen aning om.

  Jo, jag vet. Jag kom ju ihåg tanken jag fick där i garderoben. Kom ihåg hur häftigt det kändes när jag levererade, till mig själv, en sådan excellent metafor – livet är en sluss! Wow! Kanske kan jag bli författare? Eller bara fortsätta jahaja-blogga? Och hoppas att någon läser.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Relaterade bilder:

7 Responses so far.

 1. Mats Nygren skriver:

  Vem var det som sa att livet är som en påse?

  • Moa skriver:

   det var Hasse Alfredsson……………men det gäller att fylla den med ett väsentligt innehåll!

 2. Jahaja skriver:

  Ja, det var då inte jag. För jag kör med slussmetaforen. Du kan ju köra med påse.

 3. Jahaja skriver:

  Den kommentaren var till Mats, Monica. Hasse, ja. Han kan han. Än! Och visst stämmer det, man får fylla sig själv!!

 4. Mikael skriver:

  Även slussen fylls. Och töms. Det flyter liksom allt panta rei.
  Och sedan heter det ju ”att komma ut ur garderoben” vilket vi kan göra på olika sätt med olika medel, bland annat genom att skriva det ena eller det andra 🙂

 5. Jah Hollis skriver:

  Mats: Det var Hasse Alfredson som hade en monolog där han berättade om Pastor Jansson som var en ”ung och modern” präst med liknelser avpassade till tiden. ”Livet kan vara som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något.” Livet kan också vara som en spårvagn: ”Man får kraften uppifrån.” Det måste man nog vara uppe i en viss ålder för att riktigt uppskatta.
  🙂

 6. Jahaja skriver:

  Den där med spårvagnen har jag inte hört förut. Gillar nog den med påsen bättre.