• Doften av saftis

  Posted on maj 18, 2013 by in Övrigt

  Om man får lagt plattor i trädgården för dyra pengar så måste man också vårda dem. Mossan tar gärna plats mellan raderna och snart är det mer ett mosstäcke i grönt än den snygga yta i rödbrunt som plattsättaren fixade för några år sedan.

  Jag går där denna vackra pingstafton och försöker få ner småsten mellan plattorna efter att jag rivit upp mossan. Plötsligt känner jag inom mig doften av saftis.

  Dessa fantastiska doftminnen. Bara det att man kan minnas och faktiskt känna en doft inom sig fastän man inte konkret luktar den är rätt fenomenalt. Att det sedan släpper loss så många andra minnen och associationer, det vittnar många om.

  Bild

  Sandstränder förknippar jag också starkt med min barndom. Men de är också härliga när man ska nua. Inte dåa, då.
  Backåkra 17 maj. En faraonisk fot, ser det ut som,  gick här.

  Saftis. Stranden, sommar. Ribban eller Sibbarp. Evenuellt Falsterbo men där var det dåligt med kiosker när jag var barn. En sådan där dubbel saftis. Först apelsin, och så fanns det hallon. Något år kom det coca-cola-smak. En fullständig revolution var den sorten. Djärv, förmodligen ännu sämre för tänderna än de tidiga sorterna (pappa var tandläkare så tandtrollen fanns. På riktigt.)

  Så man kunde alltså dela den. Den var gjord för två, eller en glupande sugen en.

  Mamma köpte senare saftis-set till frysen (som i sig var en fantastisk nymodighet när den kom). Man gjorde hjemmelavet saftis. Men ack, ack, ack. Den höll aldrig samma nivå. Man kunde liksom suga ut saftsmaken och sedan var det bara is kvar.

  Hur kom det här minnet till mig? Jag tror att det var en kombination av det vackra vädret, trädgårdsarbetet, grannens barn som lekte ute och helt plötsligt ropade ”rullebör, rullebör” som transporterade mig, Madeleine-kake-likt, så här tillbaka till det förflutna.

  En kort stund är jag barn. Sedan fortsätter jag sopa grus över plattorna. 60 år med många minnen i olika sinnen.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder: