• Nattens drottning var nattens drottning!

  Posted on maj 29, 2013 by in Konst och kultur

  Malmö. Min barndoms Malmö. Något av det mest nostalgiska i mig väcks av besök på det som idag kallas Malmö Opera, förr, Malmö stadsteater. Fontänen framför, Thaliastatyn i foajén, de underbara lamporna, klädseln på stolarna, träinredningen, ja allt fyller mig med stor och barnslig förtjusning.

  Att höra Trollflöjten där,  på några av teaterns bästa platser, kostar en slant men det är mycket värt att sitta nära scenen. Den uppsättning som ges nu med sista föreställningen imorgon var väl värd att betala för även om kritikerna varit just, kritiska (HD, SvD, Sydsvenskan). Kritiken handlar bland annat om att operan sjungs på tyska. Jag håller helt med. Det är rätt onödigt. Dessutom är flera av sångarna inga hejare på tyska vilket hörs i de rätt många, långa, talade partierna.

  Men. Ändå. Jag njuter ofantligt framför allt av Nattens drottning som sjungs av Erika Miklósa med den äran! Detta är tydligen hennes paradroll och det märks.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=JXLu8AUeMkk]

  Hennes scenkostym (som tyvärr inte syns i klippet ovan) för i varje fall  mina tankar till en annan sångare, nämligen Diva i filmen Femte elementet:
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=4MR6D7tL38U]

  Över huvud taget är det mycket humor i kostymerna den här uppsättningen, de är verkligen genomarbetade. Förutom Taminos och Paminas vars dräkter är lika ointressanta som de är som karaktärer i operan, faktiskt.

  En annan fining i uppsättning är Papageno (Carl Ackerfeldt). Han är som en Puck-wannabe och spelar ut och sjunger ut, alldeles förträffligt.

  Applåderna är mycket mycket varma när vi efter nästan tre timmars föreställning (väl långt) ska lämna mitt nostalgibygge. Speciellt varma när ungerska Erika, Nattens drottning på mer än ett sätt, stiger fram och bugar.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. torgust skriver:

  Härligt att få lyssna! Laddar ner arian ur Lucia Di Lammmermoor direkt till min mp3. Och Erika M är ju tilltalande på flera sätt…
  Tristan och Isolde på Göteborgsoperan (drygt 5 tim!) i mars lever ännu stark i mig. Så starkt att jag lyssnade på Parsifal i TV i lördags, men då sparade jag sista akten till söndagen. Gick inte upp mot liveopera, men glad att jag såg och hörde. Inte bara fantastiska sångare, utan också oerhört välspelat och sån suggestiv scenografi och ljussättning.
  Hur har du det med Wagner?

 2. Maria skriver:

  Förstår dina känslor, faktiskt. Pryade på teatern som 15-åring. Och blev förtrollad av Bergmans uppsättning för TV som barn.

 3. Jahaja skriver:

  Hej Torbjörn! Så du är Wagnerian! Har en i familjen och vet att de kan bli svårt bitna … Nej, knappast jag. Jag har lyssnat på Mozart framför allt, Verdi, Purcell, ja, äldre musik än Wagner. Jag har nog svårt för honom. Det enda jag kan komma på nu är att vi hörde en Metropolitanuppsättning på Kino för några år sedan, fantastiska sångare, med min bror. Det var väldigt fina sångare och dekor. Men han biter sig inte fast. Men man ska aldrig säga aldrig … det kommer kanske. Jag kommer citera din slutreplik, Torgust! Den säger något om vilka relationer man kan etablera via bloggen!

 4. Jahaja skriver:

  Maria, det visste jag inte! Så underbart. Det hade jag velat göra. Ha gjort. Göra. NU!