• ”Alla dessa självhjälpsböcker”

  Posted on juli 29, 2013 by in Allmänt filosofiskt

  Jag har just läst en bok som heter ”Reinventing your life” Den handlar om och beskriver det som kallas kognitiv terapi utifrån två psykologers kunskap och kliniska erfarenheter. Det har varit en mycket intressant och tankeväckande läsning.

  En ovanligt ful men bra bok har stötts och blötts vid Adriatiska havet

  En ovanligt ful men bra bok har stötts och blötts vid Adriatiska havet

  Jeffrey E Young och Janet S Klosko har strukturerat psykologiska problemområden i elva så kallade lifetraps (något liknande det som kallas schema i övrig kognitiv terapi). Några av dessa är vulnerability, dependence och the unrelenting standards lifetrap.

  Boken har en  tydlig struktur med genomgång av de olika ”livsfällorna”, vad de står för och vilket som kan vara deras ursprung. Förklaringar ges med kliniska exempel från de två psykologernas praktiska arbete. De ger konstruktiva förslag på hur man kan arbeta med sina svårigheter och här finns gott om exempel på den terapeutiska verklighet som kan bli följden. Det är spännande, lärorikt och ibland lite jobbigt. Men mest intressant.

  Författarna håller en sympatisk ton, talar utifrån ett ”we” och kan också då och då peka på svårigheter vissa patienters problem kan ge dem som terapeuter. Deras odogmatiska inställning till psykoterapi är mycket sympatisk – ”we do not believe that one technique or approach to change will be succesful for all people”, står det till exempel i slutkapitlet där de också lämnar sina adresser och telefonnnummer vilket känns nästan rörande i denna Penguinutgåva som måste säljas över hela världen. Jag rekommenderar boken trots att den har ett extremt fult omslag.

  Boken är en så kallad självhjälpsbok. Det slår mig att jag inte läst en enda recension av en sådan, i varje fall inte i min dagstidning. Kanske recenseras de i psykologernas tidning, vad vet jag, men det är ju vanligt folk som ska läsa dem. Kan det vara så att ingen recensent kan recensera en sådan bok utifrån ett personligt perspektiv, att det kan bli för självutlämnande?

  Om man läser om självhjälpsböcker så är det oftast i en generaliserad bemärkelse som ”alla dessa självhjälpsböcker, det måste betyda att folk har det värre nu” eller ”man kan se en kraftig ökning av antalet självhjälpsböcker under 2010-talet”. Böckerna klumpas ihop som ett fenomen, utan inbördes skillnader. Det är inte bra.

  Om man som jag är intresserad av olika terapiformer och också att förstå människor (i den här boken finns mycket om sociala fobier vilket jag intresserar mig för) och inte minst sig själv, så tycker jag att den här boken ger en intressant läsning. Den är skriven utan pekpinnar men är ändå pedagogisk. Skickligt gjort!

  Andra bloggar om: , ,

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  Men oj, den har varit lite av en ”bibel” för mej för ett par år sedan! I sin svenska översättning: ”Lev som du vill och inte som du lärt dig”. Att upptäcka livstemat känslomässig försummelse var ett mycket nyttigt knytnävsslag i magen. Perfektionism var en annan tung puck att ta tag i. Det var också gott att upptäcka att jag t ex inte har några problem med övergivenhet och misslyckande.
  Vilka var dina värsta fällor?

 2. Eva Nygren skriver:

  Jag hittade väl mig själv både här och där, kanske mycket i sårbarhet och beroende eller counter dependence. Men det intressanta var deras tankegångar kring hur man faktiskt är en produkt av dessa tidiga fällor (vilket jag tyckte var rätt skönt att höra med min inställning till psykisk sårbarhet) men också att man faktiskt kan ändra sig. Också vissa av de konkreta råden uppskattade jag. Som att man skulle skriva till någon (kanske sin mor, från en som barn) med den icke dominanta handen! Tror jag på!