• En släkting till kung Bore

  Posted on juli 31, 2013 by in Resor

  Igår när vi satt på restaurangen som vi utnämnt till favorit (efter två besök) här i Brela, Makarska rivieran, Kroatien, Världen, så började det blåsa kraftigt. Under dagen hade vi upplevt friska vindar på en båtutflykt med stopp på Hvar och Brac. Och på kvällen satte blåsten igång på högre växel så att dukar blåste av och glass välte.

  DSC_2604 - version 2

  En mås, en av många, blir matad med fiskrester från vår turbåt. En modernare form av flygare syns ovan

  Sedan gick strömmen. Oroliga och hungriga kunder satt omkring oss och funderade över om det skulle bli något av deras beställda mat. Och vi förstås. Nya kunder erbjöds att vänta eller vända.

  Vår beställning av skaldjursrisotto och grillad bläckfisk var den sista köket kunde leverera. Tur hade vi.

  Hela natten blåste det hårt och när vi blickade ut över havet denna morgon såg vi till vår förvåning att ingen badade. Kunde vinden som drog över vattnet skrämma folk så?

  Frukosten serveras av en ung tjej som berättade för mig att vinden som nu blåser heter bora (ordet är släkt med bore, som i kung Bore). Den blåser enligt henne 3-6 dagar, och jo, hon gillar den. Man kan lätt räkna ut varför när man tänker tillbaka på våra två första dagar här med kanske 35 grader. Nu är det kanske bara 30, en baggis.

  När jag kom ner till stranden i morse var det fortfarande ingen som badade. Jag gick ner och kände på vattnet – kanske 16 grader max. Efter att några dagar badat i härligt 25-gradigt vatten som svalkat bara en stund, gick jag nu i som ensam viking och klarade bara, trots det, att simma helt kort. Vinden har dragit upp det kalla bottenvattnet och baden idag blev kalla, men extremt rena.

  Meteorologi är spännande. Det är ju kunskap som i begränsad utsträckning är viktig för alla. Kunskapen är geografiskt betingad som alla vet och här i Brela har inga parasoller tagits ut idag till uthyrning – de skulle ändå blåsa bort eller blåsa i sönder.

  När jag bodde i Israel fick jag erfara det som kallas hamsin, en het, torr vind från öknen som sägs blåsa 50 dagar om året (därav namnet som betyder 50 på arabiska och hebreiska). Det är ingen höjdare alls och man håller sig gärna inomhus. Man anpassar sig.

  Kroatien är ett fantastiskt land att besöka om man vill ha fina bad. Den här gången har Mats och jag dessutom bestämt oss för, till skillnad från alla tidigare resor, att inte resa runt för att se oss omkring. Vi kunde åkt till Split som vi aldrig sett. Vi orkar inte, eller vi njuter över att nua helt enkelt.

  Visst är det någon sorts vuxenpoäng i det? Eller är det kanske medelålderspoäng?

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. […] ut över havet ser man många blåa färgtoner. Det låter lite fint, mindre fint och högre när bura […]