• Ännu en dag utan LSD

  Posted on mars 23, 2014 by in Allmänt filosofiskt, I terrängen

  På en promenad tittar jag in mellan träden. Deras mörka stammar står vackert mot omgivningen. Jag ser dem, ja, jag ser det hela i tre dimensioner. Djupseendet är fantastiskt denna dag. Jag känner mig nästan hög. Och nej, jag har inte tagit någon LSD idag heller.

  Vi åker ut till Körsbärsdalen, utanför Veberöd. Det är ett fantastiskt ställe med höga granar, nästan som Redwoodträd. Man ser omfånget när man går förbi, ser volymen och vilken plats trädet tar i anspråk. Det är perceptionen, upplevelsen av det sedda. I tre dimensioner.

  träd

  Jag försöker fånga djupet med min kamera. Det kan lyckas bättre eller sämre. Men det blir inte sak samma. Ge dig ut i naturen och använd djupseendet.

  Varseblivning, perception, är ett ruggigt spännande område i min värld. Hur vi ser, vad vi ser, varför vi väljer bort, hur vi väljer bort. Och inte minst hur perceptionen kan ändra sig.

  Tro mig, jag har inte alltid gått och tittat på träd på det här lätt maniska sättet. Jag har varit mer upptagen av att tänka i naturen. Numera tankar jag. Anä. Den var dålig.

  Jag fick en länk igår till fotografen Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskbilder. Han tog svartvita bilder (tre på rad, med en speciell kamera) i dåvarande Ryssland, foton som han sedan bearbetade med olika färgfilter. När jag tittade på dem fick jag en känsla av att jag verkligen är pantad. Alla dessa svartvita bilder man ser från förr – i varje fall i min värld, har dessa bilder gjort att jag på något konstigt vis tänkt mig den tiden i bara färgskala svart till vitt. Alternativt sepia till vit. Det är något man får rätta till där. Med perceptionen. Tolkningen av det sedda.

  När jag är ute i naturen har jag ofta kameran med. Ofta söker jag intressanta ytor som passar för den tvådimensionalitet som fotot ger. Men mer och mer försöker jag också fånga det tredimensionella. Det är svårt. Kameran lyckas inte med det som en lajvpromenad ger. En UPPLEVELSE av djup. Däremot kan man ibland lyckas med att ge en KÄNSLA av djup.

  mats

  Med Mats hjälp och kamerans, försöker vi illustrera trädens omfång.

  I mitt nästa liv ska jag bli hjärnforskare. Kanske syssla med kognitiv psykologi.

  Eller kanske testa LSD?

  Andra bloggar om: , , , ,

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  LSD har jag inte provat, men väl holotropisk andning

  • Eva Nygren skriver:

   Det verkar mindre riskfyllt än LSD, Tobbe. Jag känner inte till det. Och jag har aldrig testat LSD. Därför ljuger jag inte i rubriken …