• Gud är en hen

  Posted on september 17, 2014 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Jag tror inte på Gud. Men jag skriver trots det ordet med stor bokstav. Av respekt. Frågar du vad respekten kommer sig av  får du inget svar. Jag svarar ”stam”, av respekt. Eller, det är kanske mer komplicerat än så.

  Bild 1

  Om Gud finns, finns hen i havet.

  Men låt oss säga att Gud finns. I så fall är Gud en hen. Hur kan hen vara något annat? Gud är inte könsindelad. Gud är inte bara lik en halva av mänskligheten.

  Vissa förstår hur mycket det faktiskt påverkar tanken att så många som anses viktiga är en ”han”. Lyssna på Hello Saferide när hon vänder på steken på skivan The Fox, the Hunter and Hello Saferide:

  Några verkligt stora män, giganter, tar Annika Norlin upp här. Ghandi, Jesus, Martin Luther King. Vänd på det och se hur det vore om de var kvinnor.

  En av de många fina sakerna med att ha bloggen Jahaja är att jag får så många bra tips. Micke som tidigare hade en rolig blogg som han tyvärr lagt ner, han har blivit min bloggvän. Vi har aldrig träffats men har gett varandra flera goda tips. Min bloggpost ”Att nära livet nära döden” fick honom att associera till en film (han kan mycket om film, den där Micke): ”Jesus från Montreal” från 1989 .

  Jag förstod hans tanke när jag såg filmen som bland annat handlar om att nua tycker jag. Att göra det bästa av det vi har nu. Men den handlar också om det andliga, ja, den handlar om Jesus från Montreal. Det finns mycket att tolka in om man vill, inte minst paralleller eller travestier på Jesu liv och berättelserna kring det, men man kan också bara se den. Titta och njuta.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Relaterade bilder: