• Blöt konstrunda

  Posted on april 26, 2015 by in Konst och kultur

  När vi ska ut och köra med bilen så vill den miljömedvetna i mig gärna att vi ska ha mer än ett ärende. Därför kommer jag på att konstrundan i Malmö ska föregås av ett besök på IKEA.

  Helvetet på jorden, typ. Nåja, det är en mycket stark överdrift. Men vad jag hatar Malmös IKEA. Bara det att jag måste gå upp två våningar för att komma in i varuhuset och sedan, som i alla deras varuhus, snurra runt helt kompasslöst innan jag till sist kan hitta den vara jag är på jakt efter, bara det gör mig sur och vrång.

  Men det är ju priserna som drar. De är helt enastående. Mats säger ”Hur kan de sälja 50 ljus för 99 kronor?”. Han säger det mer än en gång. Och av en man som tycker rätt mycket är dyrt.

  Skönt alltså när det är över och vi kan köra in till Galleri Final som är ett av målen på vår konstrunda. Jag har läst om Mattias Sammekull i tidningen denna dag och fascinerats av det jag sett (se här hans facebooksida). Vi hinner till galleriet som ligger lite ”off” på Kungsgatan, denna numera stillsamma gata. Konstnären själv är där, en vänlig man i 40-årsåldern, som redan sålt fyra bilder under vernissagen. Läs gärna denna fylliga artikel om honom.

  Tekniken är klassisk, motiven inte så. Det är något med figurerna som både är rörande och hemskt. Jag tycker mycket om bilderna, Mats är mer tveksam.

  IMG_7159

  Fantastisk, tycker jag. Se på händerna, hur han förvränger kroppsdelarna. Se färganvändningen, det röda i hatten och händerna.

  IMG_7161

  Den här heter Insikt. Mattias Sammekull berättar att det är hans egen favorit och att det är tredje gången den ställs ut. Ännu har den inte sålts. Titta på de grova benen och fötterna. Det röda draperiet. Fascinerande. Suverän färgsättning.

  Vi går vidare i staden, bort till Centralstationen för att kolla läget. Här, även i denna del av Malmö, har det hänt grejer. Stationen är verkligen pimpad, den är nu som en hel saluhall med säkert ett tiotal snabbmatsställen. Bland annat Vigårda, ett hamburgerställe som vi besökt några gånger i Stockholm och där fått köa och skrika på grund av att där är så mycket folk. Här i Malmö är det nästan tomt.

  Vi tar oss till en gammal fin Malmöfavvorestaurang, Mando. Här har menyn inte ändrat sig de senaste 20 åren tror jag och förmodligen är det ett av skälen till ställets framgång. Här är det alltid fullt med folk – men, konstigt nog, verkar det alltid rätt snart finnas bord. Många bord, snabb servering, god mat (kött!) och bra service. Sånt gillas.

  När vi kommer ut, mätta i magen, slår vi upp de två paraplyer vi inhandlat under promenadens gång. Vad är det med paraplyer? De försvinner. De går sönder. De är aldrig där när man behöver dem.

  Vi går nu till Galleri 4U som drivs av bland annat Inga Jensen Wikstrand som jag känner sedan en kurs på Gerlesborgsskolan. Det här är ett helt annat slags galleri än Galleri Final. Final ställer ut konstnärer med högt medialt anseende och tar säkerligen en hög provision. Jag vet inte alls vilken nivå på det ligger i detta fallet men många gallerister tar 50% av försäljningssumman på konstverk. Det är tufft att driva galleri och försörja sig så jag vill inte moralisera över det. Men det innebär förstås att konstnären måste lägga priserna högt för att kunna få försörjning på sitt målande.

  Hos Inga och Hima på Galleri 4U är principen en annan. Här hyr konstnären lokalen och den förlust man tar är eventuellt hyran om man inte får något sålt. Det gör att risken blir mycket mindre. De konstnärer som ställer ut här är ofta okända, ibland kanske lite mer kända, men sällan, tror jag, konstnärer som det skrivs mycket om på kultursidorna. Och just därför är det väldigt fint att det finns ett galleri för dem. För oss. Jag gillar konceptet mycket! Lokalen på Erik Dahlbergsgatan är mycket trevlig och vill du se vad som visas nu så titta gärna här.

  Mats och jag tar oss genom Malmö centrala delar tillbaka till bilen, genom det varma vårregnet. Vi gissar på vad min telefonapp kommer visa vad gäller hur långt vi har gått denna eftermiddag, inklusive den seeega promenaden inne på IKEA. 9,6 kilometer säger den.

  Mätta i blick och ben är vi efter detta. Men så gott det gör att titta och gå, titta och gå. Ännu lite foder för tanke och själ.

  Andra bloggar om: , , , ,

   

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Tobbe skriver:

  Ännu ett intressant sammanträffande! Jag läser just med girigt intresse Tove Folkessons bok Sund, där huvudpersonen börjar skriva tack vare Alkemisten.