• Listoholic

  Posted on april 30, 2015 by in Allmänt filosofiskt
  DSC_0087

  En annan sak jag vill ha på min to-be-lista är ”bli lång”. Jag har redan tjyvstartat …

  Jag tror att jag är en listoholic. Jag kunde istället skapat ordet listoman förstås. Som narkoman. Kleptoman. Men det är något härligt stressigt med suffixet -holic (även om det är utländskt) som passar mig och min natur.

  En listoholic älskar att göra listor, ja, gör dem nästan tvångigt. Listar allt som ska göras.. Det kan vara det som ska göras idag. Eller längre fram. Allt som kan listas görs det listor av. Jag gör dem jämt.

  Det började förstås med den begynnande demensen sådär runt 40, det var smygande svårt att minnas saker, minnet kom liksom på glid.

  Det var som ett åldranderör i huvudet, det där stressade köret i skallen, det var något som kom som inte fanns där förut (när var det, vad var det?). Och så var det förstås ett resultat av att arbeta i ett jobb som kräver kontroll. KONTROLL! Total KONTROLL.

  Nu ska jag snart ut ur den kontrollsfären. Pust. Skönt, ska jag säga er.

  Men tro inte för den skull att list-behovet minskar, nej, att lista is the shit. Att lista är det nya svarta. Så jag kör på.

  Nu gör jag min bucket-list. Missförstå mig inte. Jag ska inte kicka undan hinken, det vore mig främmande. Men jag ska ju fylla själva livshinken, däremot. Den blir ju tommare nu. Och då kan jag börja fylla den med nytt.

  Min lista har ännu så länge bara två punkter. De är rätt olika varandra. Om man säger så.

  1. Åka till Auschwitz

  2. Gå på fotbollsmatch.

  Jag har alltså inte gjort någon av dessa två saker än men tycker jag borde, och vill framför allt. Den första punkten har ett starkt borde kopplat till sig men blivit till något jag också vill efter att har hört Lea Gleitman tala på vår skola. Något hände då.

  Det andra är något som faktiskt också känns som både ett borde och vill. Är man inte lite oallmänbildad om man aldrig varit på fotbollsmatch? Och kanske det är kul?

  Jag tror det kommer dyka upp mer saker på min lista. Det finns sådant som jag vill ska bli annorlunda men som inte är så lätt att lista. Att jag ska bli en mer förnöjsam person, till exempel.

  Kanske får det bli en annan lista? En som inte är en to-do-lista (ajajaj, åter denna engelska) utan mer en to-be-lista.

  Spelar ingen roll. Bara det kan listas.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  Ser mycket fram mot rapporterna om genomförandet av dina hittills två punker och nyfiken på de tillkommande!
  Själv gör jag nästan aldrig listor, kanske för att jag redan är lång!?
  Varandet och förnöjsamhet får sköna tårar att blanka mina ögon, när jag knappar ner de orden. Tack!

 2. Eva Nygren skriver:

  Nä, Tobbe, det där med listor har nog mest att göra med att jag är rädd att glömma saker. För det gör jag lätt. Sedan är det också ett sätt att försöka ha kontroll.