• I dessa grymma tider

  Posted on januari 1, 2016 by in Allmänt filosofiskt
  FullSizeRender

  Den här informationen kommer till oss i notisform. Tala om att vi har förlorat perspektivet.

  Jag sitter och tittar och lyssnar på nyårskonserten från Wien. Vackert. Men mina tankar dras till det landets historia och parallellerna till det som sker i vår del av Europa idag. De är många. Polis i Danmark säger sig vara beredda att dra ut guldplomber ur flyktingars tänder ”om jag blir tillsagd” (”vi gjorde bara det vi fick order om”). Sverige har bestämt att man inte får söka asyl i Sverige utan id, vilket gör att till exempel mer än 90 procent av afghanerna kan räkna med att bli utan den möjligheten. De trängs undan, tillbaka? Vart? Var blev asylrätten av?

  Jag skäms över det som Sverige har beslutat om. Jag citerar en vän: ”De nordiska länderna har haft passfrihet sedan 50-talet och nu är den i praktiken bortsopad. Mina tankar går till den snålt avvisande hållningen Sverige hade gentemot judiska flyktingar under andra världskriget. Historiens dom har varit hård mot den och jag tror/hoppas att Sveriges nuvarande utestängande politik kommer att fördömas lika starkt.”

  Ja, domen kommer vara hård. Men borde vi inte alla reagera nu? Detta är för jävligt helt enkelt. Jag citerar någon annan som står mig nära: ”Den sköna nya världen liknade plötsligt ett gammalt illaluktande skede, inte så långt tillbaka.”

  Vi träffade goda vänner igår kväll, vi var alla lika upprörda över det som pågår. Överens var vi om att id-kontrollerna i den form de beslutats om förmodligen inte kommer vara så länge. Förmodligen för att det kommer bli för stora komplikationer för pendlare. Tyvärr kommer det nog vara det avgörande skälet.

  SD, ja, de tycks snarare öka än något annat trots den vidriga signalpolitik Sverige beslutat om. Jag läser en lång artikel i DN om förgreningar, utväxter, i partiet. Blir rent skakis.

  Vi som inte tycker att flyktingar ska drunkna i Medelhavet, vi som välkomnar flyktingar, som tycker att vi i den rika, fredliga världen ska hjälpa dem i den andra, vi måste göra oss hörda. Skrika!

  Det är en grym tid vi lever i.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder: