• Frisk luft

  Posted on februari 6, 2016 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur
  _DSC1859

  Mitt bästa träd är björken.

  Vissa begrepp känns lite retro. Som ”frisk luft”. Vem använder begreppet idag, vem talar om den friska luftens fördelar? Det känns som 50-tal, enas mannen Mats och jag om. Vi var båda med då.

  Jag hade en kamrat i min unga ungdom som blev ledsen ibland. ”Ut och ta en promenad, lite frisk luft hjälper mot allt” brukade vännens mamma säga då. Min kompis led av detta. Mamman förstod inte djupet av hennes sorg. Jag kände med henne. Det där med promenad och luft var bara ett sätt för mamman att slippa sätta sig ner och tala med dottern.

  Må så vara. Men jag kan tänka idag att den friska luften är lite terapeutisk. I varje fall när vi har närvaron att uppleva den.

  Jag cyklar till gymmet på en cykelväg mot Södra Sandby. Vägen går förbi träd, efter träd, efter träd. När jag kommer fram, efter en lång uppförsbacke där pulsen går upp mot höjden, är jag trött, nöjd och fylld med syre. Det känns härligt. Hemåt går det lättare och jag njuter av skjutsen i backen och all frisk luft som strömmar in i min kropp.

  Om man söker sig till vården idag på grund av depression eller ångest så kan behandlingsmetoderna inbegripa mer än bara medicin. Det kan vara en samtalskontakt, råd om fysisk träning och även övningar i mindfulness. Det är bra.

  Men kanske en dos frisk luft kan hjälpa till? Helst parad med vackra vyer. Gå ut i skogen. Titta på träden. Lyssna på fåglarna. Se koltrasten som bökar med näbben bland löven på jakt efter något ätbart. Studera en björkstam. Njut av den fantastiska variationen. Och kom en liten bit bort ifrån dig själv.

  Någon gav mig ett råd en gång när jag inte mådde så bra: ”Ta dig ut i naturen. Och hjälper inte det, så läs en kort, bra text.”

  Kanske är det inte så dumt att inventera möjligheterna till reparation och läkning i vår natur. Det finns många sätt att må bättre än dåligt och hitta glädje.

  Man kan också sjunga. En sorts dunderhoning är att sjunga i skogen. Jag provade det igår. Herre jävlar va gla ja va sen.

  _DSC1880

  Den här är gjord med en tryckmetod som jag nyligen blivit tipsad om och sedan använt hej vilt. Jag har också målat efteråt på trycket.

  Eller så kan man måla. Jag har gjort det en hel del på sista tiden. Titta gärna på mina tryck i Målat.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

   

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Uppfriskande som öppen, uppriktig och välmenande kommunikation! Ja, björkar är fint! Vad annat kan jag säga från Björkarnas stad!

 2. Eva Nygren skriver:

  Välmenande … ja, jag vet att det inte är någon sorts superkur men som sagt, man måste leta lösningar på alla håll!

 3. Stig-Olof Larsson skriver:

  Hej Eva!
  Gillar verkligen din naturlyriska passus om naturens läkande kraft.
  Frisk luft kan göra underverk. Den är faktisk extra frisk så här i februari. Kyleffekten av en timmes cykeltur som jag tog idag är extra uppiggande. I morn blir det 2 timmars promenad med min förre chef. Sen blir jag piggelin hela helgen!!

  Stig-O

  ”Frisk luft och rena kalsonger har ingen dött av ! Citat från en fanjunkare I15 i Borås där jag gjorde lumpen för 45 år sen!

  • Eva Nygren skriver:

   Hej Stif-Olof. Kul att du tycker som jag. Du kommer ju vara superpigg i helgen då. Vad månde hända då?? Men du, det där med rena kalsonger tycker jag verkar att ta i.