• Starka ben

  Posted on augusti 2, 2016 by in Konst och kultur, Resor
  IMG_1264 (1)

  Ljus och tegel. Vackert så.

  En cykelresa till Bornholm. Ena dagen, sen eftermiddag, 2 mils cykling. Nästa dag, 4 mil. Jo, det kändes i knäna efteråt men det gick bra!

  Det verkar som det är lättare att träna upp benmusklerna än andra muskler. I varje fall för mig. Sedan jag köpte en ny cykel för ett och ett halvt år sedan har jag rätt lätt blivit cykel-stark via de cykelturer jag gör till mitt gym några gånger i veckan. Det är härligt, härligt, att känna sig stark! Att man kan BLI stark.

  Bornholm är en bra ö att cykla på. Det är någon eller några mil mellan de små vackra orterna. Den här gången tittade vi på den västra kusten som är mindre vacker än den östra men det var fint ändå. Det finns så mycket att se på ön i gammal bebyggelse och ljuset, ja, ljuset på Bornholm är något extra.

  IMG_1269

  En vacker rundkyrka i Nylars. Bornholm.

  Starka ben. Vi tog oss till Kino i söndags för sommarens första biofilm. ”Race”, en film som lät intressant även om recensionerna var ljumma. Att både Jeremy Irons och William Hurt skulle vara med drog också.

  Filmen handlar om Jesse Owens, den starke svarte sprintern som tog fyra guld i OS i Berlin 1936 vilka gick just i augusti för 80 år sedan. Det är en historia som verkligen är värd att berättas. Det görs rätt taffligt här men ändå så det blir sevärt. Jeremy Irons spelar den kontroversielle OS-ansvarige amerikanen Avery Brundage som driver att USA ska delta i spelen trots att det finns en stor grupp inom amerikanske OS-kommittén som är mot detta. Den gruppen leds av Jeremiah Mahoney, spelad av William Hurt. Vi får följa diskussionerna kring detta och också Owens egen tvekan inför att delta.

  Den del av filmen som handlar om spelen i Berlin är delvis mer intressanta. Vi får en bild av Leni Riefenstahls agerande i filmandet av olympiaden och också Goebbels.

  Genom filmen följer vi också relationen mellan Owens (Stephan James) och hans tränare Larry Snyder (fint spelad av Jason Sudeikis). Coach Snyder var av avgörande betydelse för Owens utveckling. Relationen löper som en röd tråd genom film och i all sin enkelhet ger den berättelsen ett mervärde.

  Jag vet inte om jag vill se om filmen men jag lärde mig en del och fick ett antal tankeställare. En tanke är ju den gamla, hur kan man separera idrott från politik? Går det? Jag tänker också med avsky på den nazistiska diktaturen, på rasism, antisemitism, och denna dag, då jag skriver detta, anti-ziganism.

  Det tog mig två dagar att fatta att titeln Race är dubbeltydig. Jag är inte dum. Kanske har min hjärna blivit svagare av att benen blivit starkare? Oj. Oj.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Agneta Croneld skriver:

  Vad härligt liv ni lever! Ute och rör på er så att benen blir starka på köpet. Inte dumt. Jag har också cyklat på Bornholm fast vi cyklade runt hela ön och tältade på olika ställen.
  Men inte har styrkan förflyttats från skallen den har förmerats 😉

 2. Eva Nygren skriver:

  Hej Agneta, ja, vi gör en hel del roliga saker. Dessemellan gör vi sånt som städar förrådet, sorterar gamla brev, och sånt, kanske mindre glamoröst. Men sånt är livet!