• Fiktionen och jag

  Posted on augusti 31, 2016 by in Konst och kultur

  IMG_7879

  Jag älskar fiktion. Nej. Jag älskar god fiktion.

  I vårt hem är det jag som är den stora fiktionskonsumenten (jag är för övrigt, den stora konsumenten av det mesta, det är nog främst mat, öl och tennistillbehör Mats slår mig i). Det handlar om romanläsning och så ser jag på filmer och tv-serier.

  Serier har ju, som alla vet, blivit den nya drogen för oss beroende av fiktion. Vi blir hooked, lider av abstinensen när det blir tuffa cliffhangers som vi kanske måste vänta en vecka på att få falla fritt från och får sedan gå cold turkey när serien tar slut.

  Det gör jag nu sedan serien ”The Night Of” har tagit slut. Det var en riktigt bra en. Mörk, trovärdig, välspelad, bra manus. Lågt tempo, inte mycket som kan missförstås som med vissa crime-serier, där man känner sig dum för att hälften har varit obegripligt för en. Och med ett konsekvent slut.

  Alla karaktärerna har min sympati, från Naz (spelad av Riz Ahmed) som hamnar i fängelse i väntan på rättegång, till den ständigt jobbhungrige advokaten John Stone (fantastiskt av John Turturro) med sina kliande fötter och burdusa sätt. Även åklagaren spelas förträffligt av Jeannie Berlin och visar sig ha ett rättrådigt hjärta, eller kanske ska jag säga, ett till en början dolt rättrådigt hjärta.

  Ingen av personerna är enkla. De är komplexa. Som människor är. Jag kan nämna ännu fler bra skådisar i serien. Till exempel dyker Omar (Michael K Williams) från ”The Wire” upp och har en tung roll, som han gör med den stora äran. Det är faktiskt genomgående lysande skådespelarprestationer.

  Den här serien bör ni se om ni kan. Den går på HBO.

  Men sedan tittar jag även på sådant som känns så svagt. ”Follow the Money” till exempel. Jovisst, den går väl an att fördriva en timme med om man inte har något annat för sig. Men gestaltningen och berättelsen är inte trovärdig. Att till exempel en svårt MS-sjuk kvinna inleder en relation med sin doktor som dessutom kör en Jaguar. …  Anä. Tror inte det.

  Eller ”Bibliotekstjuven” (2011) med sympatiske Gustaf Skarsgård i huvudrollen, en serie som jag ser på Svt Play. Det är synd att jag inte kan gilla den, för det är en kul idé – att någon får jobb på KB och sedan säljer de antika böckerna när hans pengar sinar. Men – chefen för handskriftsavdelningen röker asdyra cigarrer på sin fikarast och tar sig en liten måltid på Riche på lördagkvällen. Har de kollat upp vad folk på KB tjänar? Det är inga direktörslöner precis.

  Då tappar jag respekten. Då funkar inte fiktionen.

  När jag ser eller läser något fiktivt som inger respekt då är fiktionen något av det bästa jag vet. Jag lär mig om livet mycket så.

  Fast ibland undrar jag … Varav detta stora behov av berättelser? För det är ju det fiktion är. Är det ett kvarlevande behov sedan barndomen av sagor?

  Och varför har vissa större behov av sagor i så fall än andra? Ja, det får bli en annan gång, det.

  Andra bloggar om: , , , ,

   

  Relaterade bilder:

9 Responses so far.

 1. Bert skriver:

  Och jag har fastnat för The night manager i 4:an.

  • Eva Nygren skriver:

   Gött! Den känner jag inte till. Jag ser nästan aldrig på vanlig teve, ser på nyheterna och sedan på Svt play. Men visst har inte Tv4 vanlig play? Man måste väl betala, va? Bert?? Hör du mig, där uppe i norr!?

   • Maria skriver:

    jag har skaffat tv4 play. Gratis, men reklam o skit förstås. Men serien ifråga är ganska spännande emellanåt. Fast det är det gamla vanliga, de som är högst upp och ska vara mest pålitliga är genomkorrupta… Men gravida poliser är ju kul på nåt sätt, som i Fargo, typ.

    • Eva Nygren skriver:

     Jahaja, Maria, så det är gratis. Gratis är bra! Ska kolla på den serien då!

    • Såg också The nightmanager! Carré och Bier kan väl inte smaka helt fel! Och sista avsnittet gjorde det mödan värt!! Trovärdig och smart happy end. Skönt att sånt finns nu när dystopin dominerar även i fictionen.

 2. Agneta Croneld skriver:

  Bibliotekstjuven är ju ingen fiktion om man ser till den sanna händelsen. Jag hörde om det av en väns man som då jobbade på KB och jag bara tappade hakan. Sen vet jag inte hur den är som film. Hörde för någpn dag sen på radion hur man letar efter de gamla böckerna som den verklige tjuven dålde runt om i världen. Flera böcker är funna och några återhämtade…en mkt spännande berättelse o verklig. Ibland är det så som det sägs att verkligheten överträffar…ja, du vet.
  Jag älskar bra fiktioner men mest som film o litteratur eftersom jag sällan följer serier! Kul att läsa – som vanligt!

  • Eva Nygren skriver:

   Hej Agneta, tack för den kommentaren. Jag visste inte att det bygger på en verklig händelse, det gör den ju mer intressant. Kanske fortsätter jag och ser resten. Fast nu har jag fått nya tips …

 3. Fått tips om Night of även från annat håll, så den går upp på bucketlistan! Har två avsnitt av Follow the money osedda. Och ett Doctor Foster, som jag hoppas vi kan se imorgon.

  • Eva Nygren skriver:

   Ja, du måste se The Night Of, den är verkligen bra. Jag tror att jag ska se om den. Önskar så att jag kunde få min Mats också att se den, det är roligt att dela! Och The Night Manager ska jag definitivt se, har hört om den från flera håll. Ha det gott, Tobbedronten!