• Resten av Sverige

  Posted on september 28, 2016 by in Konst och kultur

  _dsc2507

  Igår kväll såg vi ett bra program på teve. ”Resten av Sverige” heter det. Det var tevereportage när det är som bäst. Se här på Svt Play.

  Journalisten Po Tidholm tar avstamp i sin barndoms by Arbrå i Hälsingland och skapar via det en diskussion kring glesbygden. Han talar med Tove Lifvendahl, moderat politisk redaktör på Svd och hans gamla klasskamrat från Arbrå. Han diskuterar med henne och andra, kommunalpolitiker, boende i Pajala, folk från andra mindre orter i Norrbotten och Västerbotten, också bortflyttade från glesbygden. Mikael Niemi gör starka inlägg, Sverker Sörlin likaså. Alla får komma till tals på ett bra sätt genom Tidholms genomtänkta frågor.

  Alla får komma till tals och tala till punkt i den redigering som gjorts i det på en gång täta och ändå eftertänksamma programmet. Det finns en tydlig tes, Tidholm tycker uppenbarligen att det är en väldigt dålig utveckling med den kraftiga urbaniseringen men han problematiserar och försöker visa på det  komplexa i det hela. Det blir alltid bättre så.

  Detta program kan sättas i motsats till ett annat program som jag hade förhoppningar på i det väldigt begränsade urval av teve som jag tar del av. Det gäller ”Fråga Lund”. Jag förstår inte varför man använder sig av den programrubriken över huvud taget. Den anspelar ju på en programserie som skapades när svensk teve förstås gjordes på ett helt annat sätt, med helt andra förutsättningar, men ändå. Det var ett program där man som tittare fick svar på frågor. Det var liksom tanken med namnet. Fråga Lund.

  På Lunds universitet fanns, och finns, väldigt kunniga personer inom specifika områden och det var dessa som skulle svara på de ofta rätt svåra frågorna från tittarna. Det gjorde de och man kunde lära sig mycket. Utläggningarna kring frågorna var långa och omsorgsfulla.

  Nu ställs frågor som ofta är rätt enkla, eller i varje fall skenbart enkla. Det blir också svaren som aldrig problematiserar (det finns inte tid!) och de klipps av så att det känns frustrerande om det är ny kunskap man är efter. Av de tre program jag har sett kan jag säga att jag nästan inte lärt mig någonting. Anders Mildner skriver i dagens Sydsvenskan om vad han menar är problemet med programmets format. Han har rätt. Problemet är också att man inte tror att det är intressant nog när folk som är kunniga berättar vad de kan. Allting ska gå så fort. Och så måste Kristian Luuk synas så mycket. För han är rolig. Och roligt och lättsamt ska det vara.

  Nej. Fy för ”Fråga Lund”. Jag ser fram emot nästa avsnitt av ”Resten av Sverige” som fick mig som tittare att känna att jag fått en vidgad förståelse av något som jag tycker är viktigt och som jag funderar över. Att kameraarbetet var väldigt snyggt och roligt och genomtänkt gjorde inte saken sämre.

  Andra bloggar om: , ,

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Agneta Croneld skriver:

  Tack för dina upplysande synpunkter. Jag blev intresserad med en gång, inte av fråga Lund alltså. Jag såg en trailer för FL och fattade att jag inte behövde se det. Orkar inte med en programledare som skriker hela tiden!
  Ser med glädje på den typ av program som Resten av Sverige verkar vara! Jag får väl klaga hos dig om jag tycker annat!?

  • Eva Nygren skriver:

   Hej Agneta. Ja, jag tror att du kommer att gilla programmet. Och självklart, jag är klagomur om du inte håller med!!

 2. Bert skriver:

  Ska se programmet. Har alltid gillat Po.