• En tur till Köpenhamn

  Posted on juni 24, 2017 by in Konst och kultur, Resor

  _DSC4210

  En tur till Köpenhamn är aldrig fel. Staden har så mycket att erbjuda på olika sätt och att bara gå runt och titta på husfasader och i parker räcker långt. 

  Vi kommer till stan denna torsdag före midsommarafton som visar sig vara studenternas dag i Köpenhamn. Lastbilar kör runt och tutar med glada ungdomar och trafiken är värre än vi någonsin varit med om här. Vi hittar med svårighet en parkeringsplats och går en sväng. Vädret är fint och vi trängs med turister från hela världen. Köpenhamn är nog minst lika populärt som Stockholm kan jag tänka för den kosmopolitiska turisten.

  _DSC4185

  Utmed Nyhavns kanal ser vi Ai Weiweis installation, ”Soleil Levant”. Den finns på Charlottenborgs konsthalls fasad (vi äter en underbar lunch för övrigt här) och består av 3 500 flytvästar som använts av flyktingar som tagit sig till Lesbos. Husets fyllda fönsteröppningar utgör en påminnelse om de 1,37 miljoner flyktingar som enligt UNHCR tagit sig över Medelhavet under 2015 och 2016. Man räknar med att över 8 000 dött. Verket invigdes 20 juni, på Internationella flyktingdagen och är något som du bör se om du kan. Det finns på plats till 1 oktober. 

  _DSC4190

  Jag älskar att titta på hus. I Köpenhamn finns ett enormt spann av fasader stilistiskt och historiskt. Allt från vinda medeltida hus till strama hus i gult tegel från förra sekelskiftet och vidare till ultramoderna varianter. Det finns också många vackra innergårdar och ofta pryds fasaderna så här års av rosor. 

  _DSC4200

  På kvällen går vi till restaurangområdet som kallas Kødbyen. Området har olika delar, uppförda vid olika skeden.  Vi äter gott men jag har svårt för det här området, Vesterbro, där man ser så många narkomaner och även prostituerade. Det är bara delvis gentrifierat och det är så tragiskt med kombinationen av utslagna, samhällets olycksbarn, och oss välbeställda. Jag har sällan sett så många missbrukare på en gång som vi gör denna kväll på Vesterbro. 

  Vi bor alldeles vid stationen där det vimlar av hotell. Centralstationen i sig är ett intressant arkitektoniskt verk och ett fint monument över järnvägens storhetstid. 

  Glyptoteket kan man just nu se en fin utställning, ”War and Storm”. Den visar fynd gjorda i havet runt Sicilien och fastän utställningen inte är så omfattande så är den väldigt intressant och sevärd. Dessutom presenteras de olika fynden på ett pedagogiskt och intresseväckande sätt. 

  Se här denna fina amfora från cirka 200 e Kr där korallen vuxit sig fast och skapat ett dubbelkonstverk. Detta är bara ett av många fascinerande fynd på utställningen vars material och även annat kring Siciliens historia, kan förstås och beses i en bok utgiven i samband med utställningen. 

  IMG_3676

  Vi tar också en promenad i Ørstedparken där Mats tydligen tillbringade en natt på en parkbänk i sin glada ungdom. Det är en vacker park med många underbara träd, bland annat ginkgo. Är detta inte det vackraste blad man kan se? 

  Ja, det finns mycket att uppleva i den här staden fastän vi varit här så många gånger. Det är något visst med att vistas i det bekanta och upptäcka nytt. 

  _DSC4211

  Relaterade bilder: