• En annan historia

  Posted on juli 17, 2017 by in Konst och kultur

  _DSC4264

  Vill du lära känna 51 historiska kvinnor som bör uppmärksammas? Vill du också göra det genom 51 olika skribenters språk, efterforskningar och perspektiv? Då ska du läsa ”En annan historia” som har Lina Thomsgård som framgångsrik redaktör. Detta är en riktigt bra bok

  Av de personer som presenteras är det mer än hälften jag känner till, vissa mer än andra. Men även i de fallen får jag lära mig nytt, inte minst genom de perspektiv de presenteras genom eller sättet det görs på. Min gamla skolkamrat Eva Franchell ger till exempel en fint journalistisk presentation av Barumskvinnan (tidigare kallad Bäckaskogskvinnan) som levde för så där 9 000 år sedan. Henne har hört talas om tidigare men Evas sätt att presentera henne (”Hon dog på försommaren och begravdes nere vid sjön. Björk och hasselblom föll ner i den öppna graven”. Så inleds texten) och också kontexten, med alla de övriga 50 kvinnorna, ger en ny kunskap och situation i läsningen. 

  Kalle Lind presenterar Britt Wadner, ”radioprataren som utmanade monopolet” på ett både roligt och nyanserat sätt, och med patos: ”Hon slogs mot gubbvälde, berusat och förstockat av maktens arrogans. Hon förlorade kanske materiellt, men ingen kunde ta ifrån henne hennes värdighet.” Härligt skrivet. 

  På det här viset blir jag både ytterligare bekant med den historiska personen och med skribenten. 

  Sedan är det ett antal figurer som jag inte alls hört talas om. Katie Sandwina, till exempel. Hon ”jonglerade med kanonkulor och balanserade sin man över huvudet”. Det här var en i dubbel mening stark kvinna som föddes i Österrike i en barngrupp på 15. Redan när hon var två kunde hon stå på händer och när hon med sin man så småningom tog sig till USA, vann hon en tyngdlyftningstävling mot världens starkaste man under tidigt 1900-tal. Så småningom kom hon också att intressera sig för kvinnosaksfrågor. 

  Eller Margareta Toss som Björn af Kleen skriver om med inlevelse, hon är ny för mig. Hon var Kamratpostens chefredaktör under 22 år och förändrade, enligt Kleen, tidningen från en fostrande konservativ tidning till en medveten samhällstidskrift. Hennes auktoritära, mindre sympatiska sidor kommer också fram i den korta men innehållsrika texten. 

  För konceptet i den här boken är korta texter, de är mellan 3 och 4 sidor långa. Författarna har olika angreppsätt, några väldigt personliga och idealiserande, andra mer formella,  eller vetenskapliga med källor angivna. Detta i sig är väldigt stimulerande och intressant. Ja, mycket lyckat! 

  De kvinnor som presenteras kommer från många olika länder och delar av världen och i tid från 9 000 f Kr fram till sent 1900-tal. Om vissa finns det mycket underlag att ta av, om andra har skribenten fått spekulera. Mitt i boken finns foton på många av de gestaltade kvinnorna, med en underbar tvåsidig bild på Thora Dardel som den sista texten i boken handlar om. 

  När jag läst ut boken går jag igenom den och läser på lite extra i wikipedia kring de kvinnor som tas upp i boken som jag inte tidigare känt till. Läsningen av den här boken har gett mig mycket ny kunskap, mycket stimulans, på ett lättillgängligt och spännande sätt. Jag rekommenderar den mycket varmt.

  Det finns en avsikt med att jag inte länkar till de personer som ”En annan historia” tar upp! Köp boken istället! 

   

   

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Tack för tipset! Och som bonus fann jag en annan historia som heter ”En annan historia om dårarna, drinkarna, hjonen och fångarna genom tiderna.”! Ska ockdå lånas!