• Gerlesborg 2017

  Posted on augusti 22, 2017 by in Konst och kultur
  _DSC4456

  Under kursveckan målade jag nästan enbart målat i akryl. Det är väldigt kul och det kommer bli mera. ”En natt jag drömde” heter denna bild (jag drömmer ofta om hus). Jag lärde mig på kursen hur användbart det är med så kallad imprimitur. Det är en grundmålning, här i svart.

  Ännu en omtumlande vecka på Gerlesborgsskolan har kommit och gått.  

  Den här gången valde jag en kurs som heter Färgen i fokus, med Carina Paulsson som lärare. Jag hade fått höra att hon är en duktig pedagog och det är självklart det viktigaste. Och det stämmer. Jag lärde mig mycket av henne, både som enskild konstnär, rent praktiskt, och annat, mer teoretiskt. 

  Men det var också så att gruppen deltagare, som bestod av tolv personer, var en ovanligt lyckad kombination vänliga, intresserade, inkluderande personer i lite olika åldrar. En god stämning låg över hela veckan som slutade med att en företagsam deltagare startade en Facebookgrupp för oss som var med denna minnesvärda vecka. 

  Carina hade en gedigen planering med dagar som började med teoretiskt snack som åtföljdes av exempel från konsthistorien. Mycket lärorikt. Vi fick arbeta med en skiss som vi gjorde första eftermiddagen som vi sedan återkom till under veckan i olika övningar. Så om ni tycker mitt motivval är ensidigt (om ni tittar i MÅLAT) så beror det på detta. Men det blev lite annat också …

  _DSC4460

  Jag är en stor stilleben-fan. Tänk så vackra vardagsföremål är. Och så gött att få ösa på med färg. Här med en grundmålning i rött.

  Jag blev påmind när jag börjat jobba med min skiss om en tavla vi har här hemma och som funnits nära mig, hela mitt liv. Det är en olja av Arvid Karlsson och jag sa redan som barn till min pappa som jag gärna tittade på bilder med att ”den ska jag ha när du är död”. Så blev det. Den bildens geometriska , lite gåtfulla linjer, är en inspirationskälla för mig och var det på något sätt också denna gångna vecka. 

  Tor Billgren skriver idag i Sydsvenskan väldigt fint och rörande om möten med en tavla. Det är en tavla av Albert Edelfelt som finns på Göteborgs konstmuseum och som han återkommit till många gånger. Hans berättelse handlar om hur mycket vi kan lära av att återkomma till en bild, närstudera den. Less is more, om du vill. Det är inte mängden utan innerligheten som är det viktiga. På kursen fick vi också känna på hur bra det kan vara att jobba med samma motiv. 

  Ett besök på Gerlesborgsskolan betyder så mycket mer än arbetsdagarna i ateljén. Det betyder också att man får serverat oerhört god mat med den trevliga kökspersonalen som skapare. Det betyder de vackra promenaderna utmed vattnet, med Bovallstrand i sikte. Det betyder kanske som denna gång, ett besök på naturreservatet Valön som är säreget vackert och får en att känna sig så lugn och som del i ett större sammanhang som bara naturen kan. 

  FullSizeRender-1

  Det blåste på Valön. Naturens krafter var påtagliga. Här plåtar jag nya vänner!

  Om någon av er funderar på att gå en konstkurs, satsa då på denna skola. Jag har varit där fyra gånger nu och aldrig blivit besviken. 

  Till sist får du förstås gå in bland mina bilder och se övriga alster, förutom de här visade. Det blev mycket hus. De vackra magasinen vid skolan inspirerade, men jag har länge jobbat med hus, både i bild, och också i mina drömmar. Det är något med hus …

  Relaterade bilder: