• Har ni varit i Vrigstad?

  Posted on maj 15, 2018 by in Konst och kultur, Resor

  IMG_7392

  Inte det? Aldrig varit i Vrigstad? Vi hamnade där på väg till Stockholm, då vi tog vägen över Ronneby. Dit kom vi för att titta på Lars Holms utställning på Ronneby Kulturcentrum. Lasse hade jag som lärare för något år sedan på Gerlesborgsskolan, kursen Experimentell akvarell – en rolig, lärorik och minnesvärd kurs. Lasse Holm är en oerhört skicklig akvarellist och på Ronneby Kulturcentrum fanns gott om plats för hans stora och många bilder. 

  Så då skulle vi ta oss från Ronneby upp till Jönköping och hamnade i Vrigstad utmed väg 30, Växjövägen, vid middagstid. Två ordentligt medelålders (gamla?) bilister tar sig med svårighet ur bilen efter några stilla timmar däri. ”Vi får nog ta ett varv runt kyrkan” säger vi, för att leda upp dessa rostiga leder.

  Ett sådant varv! Antingen har man bra jord i Vrigstad eller en skickliga trädgårdsmästare runt kyrkan, eller nåt annat. För så underbara träd som vi ser där har vi sällan sett. Vi tror att det är almar. 

  IMG_7393

  Mat. Här finns en öppen restaurang, Bulls steakhouse, och vi äter en rätt OK hamburgare. Vi snackar om Vrigstad. Det ser liksom välmående ut. Ni vet hur det är när man kör i Sverige. En del byar ser övergivna ut, trasiga hus som ingen bor i, ingen affär, dystert. Andra byar ser mer framgångsrika ut. Så känns det här. 

  Jag frågar när jag betalar notan vad man sysslar med i Vrigstad, undrar varför det ser rätt välmående ut (ja, som almarna!). ”Tja, säger servitrisen, den stora industrin här är ju Smålandsvillan, där jobbar många. Och så är det vi då, förstås” (ingen ironi, tydligen är den här köttrestaurangen känd i trakten). 

  *********

  Igår kväll var vi på möte i vårt nätverk, Tillsammans för Dalby som ju är ett nätverk som hjälper nyanlända i Dalby på olika sätt. Christina från OBOS som bygger i Dalby nu bland annat för nyanlända, var där och berättade om detta. Också om spännande arbete med social hållbarhet för de nyinflyttade. När hon berättar om företaget OBOS som tydligen har tusen personer anställda i Sverige, berättar hon att Smålandsvillan i Vrigstad tillhör koncernen. Där, i Vrigstad, berättar Christina, jobbar anställda från 23 länder. Och de får svenskundervisning! Wow, ett sådant fint integrationsprojekt! Och Smålandsvillan har ju självklart stor nytta av att deras anställde lär sig svenska. Och så gör företaget något bra för de anställda samtidigt. Fint! 

  Så nu har Vrigstad blivit något mer än byn med de vackra almarna kring kyrkan. Det har också blivit en sinnebild för hur man kan jobba konkret med integration. Mer sånt, tack! 

  IMG_7396

  Vi sover i Jönköping och ser solen gå ner över Vättern.

  Relaterade bilder: