• Tankat och tänkt

  Posted on november 12, 2019 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur
  _DSC6525

  Gretas vrede, akryl

  Mina inlägg i Jahaja har blivit mer sporadiska. Har jag haft mindre att säga? Kanske det. Ett jobbigt år med sjukdom och död ger i och för sig många tankar, men kanske framför allt känslor. Och en del av dem är svåra att formulera. Eller så ligger de så djupt in att de liksom inte når ordnivån. 

  Jag tänker rätt ofta på detta. Att ordnivån är en högre, bearbetad nivå där många av mina känslor bara ibland kan registreras och uttryckas. Bland annat därför känns målandet så tillfredsställande. Där känner jag att jag kommer i kontakt med något djupt liggande inom mig som inte kan uttryckas med ord. 

  _DSC6523

  Avsked, akryl

  Och som jag skrev i mitt förra inlägg så är det också något som ger stark glädje. Glädjen finns bland annat i att se på en bild och tänka: Där är jag! Jag känner igen mig och hittar liksom rätt i mig själv. Och tankar ny energi. Och mår rent ut sagt mycket bättre. 

  Den senaste tiden har jag målat rätt mycket non-figurativt. Ja, faktiskt ansträngt mig att inte låta någon figur bli del av kompositionen. Varför? Det kan man fråga sig! En anledning är förstås att jag själv gillar icke avbildande konst. En annan att det är svårt att skapa en lyckad sådan bild. En utmaning. En tredje att det passar bra för mediet, akryl. 

  _DSC6522

  Lyckan kommer, lyckan går. Akryl

  Processen är mycket annorlunda och långsammare. Jag går över bilderna i flera omgångar och försöker få till något som är tillräckligt spännande för ögat. Det ska finnas spänning i bilden. Det ska finnas något att upptäcka, inget ska vara givet. 

  Så detta kan jag skriva om här i Jahaja. Jag hoppas att jag snart igen kan skriva om andra upplevelser, lästa böcker, sedda filmer. 

  Tids nog. 

  _DSC6519

  Kyrkbyn, akryl

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Torbjörn Nilsson skriver:

  Verkligen fina bilder och en klok text!
  Var f ö på en intressant konstvandring på NUS idag.

 2. Eva Nygren skriver:

  Hej på dig, Tobbe! Ja, kan tänka att du delar min syn på detta. Kul att NUS har bra konst1

 3. Anne Stewart skriver:

  Kloka tankar och spännande bilder! Känner igen mig i dina reflektioner … ibland räcker inte orden till. Och där har ju skapandet en helande funktion, förutom glädjen i det. Ser fram emot att ses snart och utbyta mer tankar!

 4. Eva Nygren skriver:

  Hej Anne, så fint att du känner igen dig. Jag tänker att vi är lyckligt lottade som har det uttryckssättet. Vi ses snart!