• Röda nejlikan med mera.

  Posted on december 4, 2019 by in Konst och kultur

  leslie-howard

  Någon i min närhet intresserar sig för franska revolutionen. Kul, tycker jag, det var en period som verkligen grep mig i historieundervisningen. Att jag kom att se filmen Röda nejlikan (1934) eller The Scarlet Pimpernel  (länk till filmen) på engelska, med stor förtjusning, kan ha haft med det att göra. Också det faktum att min pappa tyckte den var så fantastisk. 

  Men det var nog snarare så att Leslie Howard, som spelar huvudrollen, var så himla tjusig som var grejen. Och storyn är så bra, även om den faktiskt beskriver aristokraterna som helt igenom goda och oskyldiga. Vilket de väl delvis var men ändå.

  Nå: Har ni inte sett denna film från för 85 år sedan så gör det. Den är rolig, skådespelarna har en idag helt otidsenligt god diktion och tankarna går direkt för min del, när jag nu ser den under en låångvarig förkylning, till andra världskriget och de vita bussarna eller Wallenbergs skyddspass. Vilket också var hur Leslie Howard associerade. 

  Leslie Howard (född Steiner och med judiskt påbrå på båda föräldrarnas sidor) gjorde nämligen en annan film som även den finns på youtube. Han både producerade, regisserade och spelade. Den här filmen heter Pimpernel Smith. Ni som är i min ålder eller äldre har kanske sett båda filmerna. Ni som är yngre – förmodligen inte. 

  Pimpernel Smith är en då-modern version, kan man säga, av Baronessan Orczys  roman Röda Nejlikan som den första filmen bygger på. Nu är det arkeologiprofessorn Smith, som likt 1790-talets Pimpernel, räddar människor undan döden. Men nu är det judar som räddas från koncentrationslägren. 

  Leslie-Howard2

  Filmen gjordes 1941 och kom ut på biograferna samma år i London. Den sägs ha varit Churchills favoritfilm. Man kan förstå detta, det är en propagandafilm gjord med många härliga smockor mot nazisternas tankevärld och tar som jag skrev tidigare, de facto upp koncentrationslägren. Nazisterna porträtteras som lätt pantade. Shakespeare har gjorts om till att vara en tysk författare! 

  I Sverige förbjöds filmen eftersom den kunde förstöra svensk-tyska relationer. Först 22 maj 1945 visades ”Pimpernel Smith” i vårt land. 

  Ja, det är en tidsresa att se de här två filmerna som alltså båda finns tillgängliga på youtube. Leslie Howard känns lika tjusig nu som då, kanske är det för att jag är ett barn av 50-talet, vet ej.  

  Rauol Wallenberg såg filmen vid en privat visning 1941 eftersom den var förbjuden här av censuren. Han ska ha sagt till sin syster Nina Lagergren, att han ville göra något likt det Pimpernel Smith gjorde. 

  1943 blev det plan Leslie Howard flög i tillsammans med många andra, nedskjutet över Biskayabukten. Det finns teorier om att nazisterna sköt ner planet för att komma åt den framstående propagandaskapare. Leslie Howard sägs också ha varit aktiv i de allierades underrättelsearbete. 

  Det är verkligen en skatt, internet, med dess olika verktyg och kanaler. Den här gången har youtube levererat, och som vanligt, wikipedia. Tack till er! Tack också till Leslie Howard som gjorde min snoriga eftermiddag mycket intressantare!

  Relaterade bilder: