• En synvända

  Posted on juli 7, 2022 by in Konst och kultur

  Den sista tiden har jag varit väldigt upptagen av att jag skulle fylla 70. Tankar kring döden, sjukdom, livets korthet, allt möjligt dystert har rört sig i skallen. Mötet med min syster i Israel, en pigg nästan 80-åring hade väl en viss förmåga att få mig på andra tankar men det var nog inte förrän i veckan som föregick min födelsedag som jag kände hur tankarna vände inom mig.

  Ja, för jag hade en välsignad vecka med familjen på Fårö. En sådan spännande och vacker ö där raukarna gjorde starkast intryck. Små som stora njöt att de höga formationerna som nästan kändes levande. Talade de inte till mig?

  En synvända. Jag gick en vända i tanken kring åldrandet. Och kom fram till att det bara är att leva på och vara glad åt att få vara med!

  Sedan är det då böckerna. Jag har läst boken ”Pain” av Zeruya Shalev, en israelisk författare. Det är en ovanlig bok i det den diskuterar.

  ”Pain” handlar om en kvinna, hon jobbar som rektor på en skola. Hon och maken har en rätt sval relation, han försvinner in i schackpartier, hon sjunker in i jobbet och dess plikter.

  Hon träffar en dag sin ungdomskärlek och de återupptar kontakten och hon går in i en svindlande situation med lögner och starka känslor. Hur hon hanterar den här situationen då hennes vuxna 21-åriga dotter visar sig ha stora problem, är mycket intressant att följa. Jag blir påmind om Siri Hustvedts sätt att skriva om moderskap (har läst essäer i den här samlingen) och på bokens baksida (den finns inte på svenska tyvärr) har också den norskamerikanske Hustvedt hyllat Shalevs roman, liksom Amos Oz.

  Det är så roligt att läsa en bra bok! Man lär sig, tankebanorna blir fler och lite annorlunda. Det är som ett bra samtal.

  Vet ni? Det är inte alls fel att vara 70!!

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Bert skriver:

  70 är det nya 50, heter det ju. Grattis!

  Jag har nyligen fyllt ”53”.

 2. Eva Nygren skriver:

  Hehe, Bert! Det låter riktigt bra! Grattis på din dag lite sent. Förresten har du gjort nytta igen: En i familjen blev helt kär i blomman vi såg vid Engelska kyrkogården, jag lade ju ut en bild. Hon ville så gärna ha sådana i trädgården men visste inte vad de heter. Jahaja, sa jag, sån tur att Bert finns, han vet att den heter smällglim! Så nu kan hon köpa fröer till dessa. Tack för detta!

 3. Bert skriver:

  Men smällglim – går de att köpa som frö? Här är det ju en vild växt.

 4. Varmt Grattis 🎈
  Jag har varit 70 i ett halvår och kan bara bekräfta ditt leva på och vara glad, samtidigt låta tacksamheten fördjupas av insikten om förlust och förgänglighet.
  Det känns otänkbart sorgligt att snudda vid det obegripliga att framöver lämna sina nära och kära för graven.
  Fick fin tröst av Sverker Sörlin i gårdagens Sommarprogram. Det första jag lyssnat på i helhet i sommar.
  Tack för boktips och ha en fortsatt skön sommar!
  Till sist en tanke som sög till i Facebookflödet i morse: Det är lika långt från 1970 till 2022, som från 1970 till 1918…

  • Torbjörn Nilsson skriver:

   Väldigt fina raukbilder också!

  • Eva Nygren skriver:

   Hej på dig, Tobbe. Grattis till dig också. Så fint du formulerar det, som vanligt. Visst är det sorgligt och tungt att snudda vid de tankarna. Jag ska lyssna på Sörlin, har förstått att det var ett fint program.