• Davids samling

  Posted on juli 4, 2023 by in Konst och kultur

  Det här stora träsnideriet, kanske 2×1 meter stort, har suttit ovan en grav. Som mycket islamisk konst är det icke-figurativt. Här kan man, om man har kunskapen, läsa den dödes namn och hens föräldrars.

  Det är min födelsedag, det måste firas med en utflykt! Vi tar oss till Köpenhamn för att bese Davids samling, samt Hirschsprungs. Det blir bara den första. Den täcker upp alla behov av konst och skönhet för en dag.

  Trots att jag bott större delen av mitt liv i Skåne så har jag aldrig besökt Davids samling. Nu kan jag undra hur det bara är möjligt? Denna pärla till museum!?

  Davids samling startades av CL David, en köpenhamsk jurist som genom arv och lyckosamma affärer skapat sig en förmögenhet som han investerade i konst. Samlingen som har hans namn omfattar enligt personal på museet mer än 10 000 verk. Fokus ligger på islamisk konst men man har också köpt in dansk konst, till exempel det vi ser i den utställning som just nu visas med Hammershøi, Willumsen, och andra kända danska konstnärer.

  Den här målningen av Hammershøi får vi en liten föreläsning om vid visningen. Han berättar att CL David var väldigt specifik i sina köp av konst. Just denna köpte han på en auktion. Se på färgerna, se på hennes avspända sätt att stå!

  Muséet som ligger på en gata utmed Rosenborgs park som också är värd ett besök, har gratis entré vilket är en viss lättnad i en tid då varje dansk krona kostar 1:60. Dessutom får vi en visning av den pågående utställningen av en kunnig och entusiastisk konstvetare. Hans presentation av Hammershøi är superbra.

  Sedan går vi upp till de översta våningarna i huset som en gång var Davids bostad, till samlingen med islamisk konst. Det är överdådigt, nästan svindlande, med alla dessa objekt i fantastiskt skick, från 600-talet och framåt, från hela den muslimska världen. Vi ser keramik från 1100-talet som är helt intakt, målningar från Indien, underbara träsniderier och mycket, mycket annat. En oerhört imponerande samling!

  Om jag minns rätt är detta stora fat från 1100-talet. Helt intakt! Det föreställer en lärare, i mitten, med hans kvinnliga elever. Så vackert!

  CL David dog 1960. Han hade då sett till att donera all konst till en stiftelse som nu sköter muséet. Vi förstår att det är en stiftelse med gott om pengar (David startade tydligen det som idag heter ISS) och man har både råd att hålla fastigheten, gott om personal och vakter och låta folk komma in gratis. Dessutom förstår jag av deras hemsida att man stödjer andra konstnärliga institutioner, bland annat Louisiana.

  Kolla in den här ammande mamman! Hon sitter ute i det gröna att döma av bakgrunden. Kanske lite märkliga proportioner men så fint att se ändå.

  Eftersom jag är en nyfiken sort så undrade jag över deras inköp. Muséet har en så stor samling, hur har de fått tag i allting? Köper de fortfarande in? Jag skriver till dem och får vänligt svar av Joachim Meyer, museidirektör: ”Ja, vi køber stadig ind, men udelukkende i Europa på auktioner og hos kunsthandlere, typisk i London og Paris.”

  Titta gärna på hemsidan, den är väldigt intressant och genomarbetad. Se till exempel bilderna på tre kvinnohuvuden, från tre olika perioder in konsthistorien. På hemsidan fick jag också min nyfikenhet stillad kring Davids namn. Det visade sig att CL Davids farfar, en man i hög position i politiken (bland annat finansminister under en tid) hade konverterat från judendomen till kristendomen. 

  Du kommer lätt till muséet. Antingen kan du som vi gjorde, promenera från stationen eller fortsätta med tåget till Nørreport för en kortare promenad.

  Vår resa hem blev långvarig! När vi kom till Huvudbanen, centralstationen, så visade sig att alla tåg var inställda på grund av brandlarm i tunneln. Det blev metro till Kastrup, sedan väntan och väntan på tåg och sedan buss … Men vi är luttrade.

  Och det var det värt!

  Relaterade bilder: