• Nobel Nobel

  Posted on december 9, 2023 by in Konst och kultur
  Här har vi bilden ”Hattrick” som kommer vara med på utställningen.

  Jag blev så rörd i veckan. I ”Vetenskapens värld” i måndags, intervjuades medicinpristagare Katalin Karikó och Drew Weissman, som ligger bakom tekniken som användes till flera coronavaccin. Jag blev så berörd när jag hörde dem berätta, se deras starka drivkrafter gestaltas, och tänka på att kanske, hade det inte varit för deras mRNA-vaccin så kanske Mats och jag hade klarat förra årets covidinfektion mycket, mycket sämre. Och alla liv detta vaccin måste ha sparat. Det är otroligt. Men sant!

  Denna vecka är det den så kallade Nobelveckan och det innebär att staden Stockholm stilar sig lite extra. Då kan man gå och titta på Nobel Week Lights som kan avnjutas denna vecka före Nobeldagen med olika ljusinstallationer under några timmar efter mörkrets inbrott.

  Vi tar med en större 4-åring i sulky på Stockholms som vanligt dåligt snöröjda gator i innerstan där Det svarta hålet är det som gör starkast intryck (både på 4-åringen och oss!). Även Moongarden på Strömparterren är fin att se bakom den starka strömmen Strömmen!

  Tänk den där dynamitgubben Nobel, han var en uppfinnarjocke av stora mått. Sådan tur att det finns sega, envisa, smarta människor (jo jag vet att han var mycket inriktad på vapen men ändå). Sådan tur att det finns goda samarbeten. Möten mellan intelligenser och kompetenser. Det gör mig rörd och glad att tänka på.

  Särskilt i en tid då så mycket känns mörkt och destruktivt. Då försöker jag emellanåt lägga ifrån mig telefonen med dess olika nyhetskanaler. Jag tänker på allt det goda som finns i mänskligheten för att inte drunkna i hopplösheten. Jag tänker på Katalin (min mamma hette Katalin när hon bodde i Ungern, som svensk blev det Katarina!) och Drew och hur de med gemensamma begåvningar räddat världen från många många dödsfall.

  Snart ska jag ha en ny utställning på Dalby bibliotek. Det blir min fjärde i den vackra lokalen. Mindre nervöst nu än första gången men alltid lite läskigt. Och väldigt väldigt kul. Har du vägarna förbi så kom till vernissagen 13 januari mellan 10 och 13. Utställningen hänger kvar till 8 februari. Alla målningar som ska visas finns på min hemsida, här.

  .

  Relaterade bilder: