• Boktips från JAHAJAs vänner

  Posted on september 8, 2006 by in Konst och kultur, Resor

  Har du läst någon intressant bok på sista tiden som du vill rekommendera? Eller en dålig som du vill varna för? Skriv här!

  Relaterade bilder:

No Responses so far.

 1. Sarisen skriver:

  Jag säger bara Lispector, Clarice Lispector…
  Denna brasilianska författare levde 1920-77 och kom som nyfödd till Brasilien från Ukraina med sina judiska föräldrar. Lispector studerade juridik men kom snart att börja skriva för tidningar och gav i tjugoårsåldern ut sin första roman. Hon anses som en av de få kvinnliga latinamerikanska författare som lyckats armbåga sig fram till en någorlunda ansenlig berömmelse. Lispector är med andra ord en fantastisk författare!! Jag har de senaste veckorna läst novellsamlingen ”Familjeband” och romanen ”Stjärnans ögonblick”, båda sällsynta läsupplevelser. Lispector skriver impressionistiskt, psykologiskt, poetiskt och ibland oerhört roligt.
  Ulrika Kärnborg skriver om ”Stjärnans ögonblick” den 2:e augusti i DN: ”Hon vänder upp och ner på allt, störtar samhällshierarkin och lyfter upp tiggarflickan till heroernas nivå. Hon hyllar passiviteten, offerviljan, bristen på aggression. I allt finns en mystisk dimension, en riktigare tillvaro som döljer sig bakom den så kallade verkligheten. Verkligheten? Ett förhänge, eller en tunn hinna. Och litteraturen? Texten på den tunna hinnan.”
  Kärnborg hävdar att ”Stjärnans ögonblick” är en modern klassiker. Jag är håller fullständigt med.

 2. Evan skriver:

  Yes!! Now we’re getting somewhere! Tack Sarisen för tipset som låter helintressant. Kärnborg är inte så pjåkig heller. Recensenter är väl ibland författare in spe.