• Färg

  Posted on september 8, 2006 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Färg är något som man gärna talar om i generaliserande termer, som ”det är så härligt med lite färg”, eller för den delen, om personer, som färglösa, färgstarka. Men hur reagerar vi på olika individuella färger? Det finns ju forskning kring detta som gjorts på Högskolor, men här kan jag bidra med ett tunt axplock av färg-tankar, till exempel kring det som kallas synestesi i sin mest extrema form som kan vara att för dig är bokstaven A gul, E är grön, M är blå, etc. Någon annan än jag som tycker att Z är lila eller har andra konstiga kopplingar mellan färger och annat?

  Eller denna då: Det rinner i munnen på mig när jag kommer in in konstmaterialbutiken, eller gallerier med viss konst.

  Relaterade bilder:

No Responses so far.

 1. Birgitta skriver:

  Måndagar är väldigt gröna …

 2. Evan skriver:

  Måndag som grön – det är skönt, tycker jag. Betyder det att du har en positiv känsla för måndagar?? Eller har vi olika syn på grönt?

  Bloody Sunday är vad jag tänker på med veckodagarna. Sedan har the Cure, tror jag, något om någon veckodag som är ”blue”. Men här har färgerna annan betydelse. Skärtorsdag, förresten?