• Ölandsresa

  Posted on november 6, 2006 by in Resor

  Precis som Linné på sin tid så har vi besökt Öland. Det var kallt och blåsigt, helt plötsligt verkar växthuseffekten ha försvunnit.

  Vida konsthall nära Borgholm ska ni se om ni kommer till Öland. Där finns framför allt ett rum tillägnat Bertil Valliens arbete. Där finns en modell till altarskåpet som i sin fulla storlek finns att se i Växjö domkyrka, men också mycket annat som är så skönt och vittnar om en sällsynt kreativitet och lust att utveckla sättet att använda glas i konst. Jag ser Bertil Vallien som en helt unik och enastående konstnär vars rykte som världskonstnär är helt välförtjänt. I nästa utlägg av foton ska jag visa bilder på en del av det man kan se på Vida konsthall, som dessutom är ett mycket snyggt bygge.

  Vi åker till norra udden, bland annat till Byxelkrok som är ett spännande ställe att se i höstrusk. Övergivna kiosker och lägenhetshotell. Hur klarar sig alla dessa entreprenörer under vintern? Neptuni ängar är ett annat fint ställe som är ett fält av så kallad klappersten vilket har malts och slipats av havet. Fältet är gamla strandvallar som fick sitt namn av Linné som besökte området 1741.

  Vidare till fyren Långe Erik och sedan söderut till Alby där vi skulle bo på Blå Porten, ett ställe som jag hade hittat på internet, som ska vara konstgalleri med B&B. Det var grejer det! Vi blir oerhört väl mottagna av Susanna och Lennart med underbart, varmt rum (vilket glädjer stelfrusna mig), trevliga samtal med dem båda och en härlig och stadig frukost nästa morgon. Lennart lånar hyggligt nog ut sin mössa till mig när vi skulle gå halvmilspromenaden fram och tillbaks till den östra kusten. Det är bra tänkt, för det blåste så in i norden.

  Men oj, så vackert det är! Flackt, kargt, massa himmel, massa frisk luft och massa hav och utsikt. Man mår gott av det.

  På vägen tillbaka till fastlandet stannar vi förstås i Resmo, vid krukmakeriet. Där underhåller oss Karin, en av keramikerna i det par som driver detta på Öland mycket kända krukmakeri, med historier från trakten. Med oss när vi går, har vi några styck av hennes blåa keramik.

  Öland är skönt, inte minst när det inte är högsäsong. Det är fri sikt överallt. Även på vägarna.

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Fredde skriver:

  Ja hur klarar sig entreprenörerna i Byxelkrok på vintertid.. nog många som frågar sig, men sommarsäsongen är så intensiv så den hjälper upp vinterhalvåret. Fast det övergivna lägenhetshotellet är faktiskt öppet. Det tittar in en och annan tok precis som Ni som vill resa till Öland i höstrusket. Alla årstider här har sin charm, ödsligheten, havet och stillheten kan vara nog så avkopplande. Välkommen till oss på Byxelkroks Marina.

 2. Evan skriver:

  Kul Fredde, att du hittade till JAHAJA. Även till min hemsida är det mest få som hittar utanför bekantskapskretsen! Jag håller helt med dig om Ölands charm under lågsäsong, den är oslagbar.