• Amishombudsmannen

  Posted on april 23, 2007 by in Konst och kultur

  Ser en sit-com på gymet. Blicken glider under träningspassen mellan det tre påslagna teveapparaterna sedan jag har blivit besnodd på min iPod. Försöker hitta något vettigt att fästa blicken på. Har jag tur är det ett gammalt avsnitt av ER. Denna gången är det någon löjlig serie där blicken fastnar.

  Så här är det: Ett par kommer in i en affär. De är, av någon dunkel anledning som jag missar som slötittande motionär, utklädda till personer av amishtillhörighet. Han har stråhatt och för liten kostym, hon har träskor och det lilla spetshucklet som amishkvinnorna ofta blir avbildade med i de schablonbilder som jag har sett.

  Några tuffa killar kommer in, ”thugs” (även de grovt tecknade, stora muskler, dåligt språk) och säger: ”Ska vi håna den där amishkillen?” ”Ja, de får ju inte slåss, vi ger oss på honom!”

  De börjar smeta in honom med glass i syfte att provocera honom och han hanterar det på ett smart sätt på sätt och vis, säger att de inte gör det på rätt sätt så provokationen misslyckas. Kvinnan beskrivs som präktig och de båda som par som lättledda och avskilda från verkligheten. Som karikatyrer.

  Det slår mig att det är få grupper idag som man faktiskt porträtterar på detta grova och förlöjligande sätt och att det är märkligt att det sker alls! Hade det varit ett svenskt program så hade diskrimineringsombudsmannen säkert trätt in.

  Varför är det OK i amerikansk teve att teckna karikatyrer av amishpersoner när det är helt politiskt inkorrekt och omöjligt att göra det av afroamerikaner, judar, bögar, handikappade?

  Är det för att man i sin naiva syn på världen tänker sig att amish, jamen de ser ju inte på teve! Det är förbjudet för dem!

  Nej, det får nog bli en ny iPod.

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Ingrid E skriver:

  Komedi är nog en av de svåraste ”konstarter” man kan tänka sig. Vår tids världsnaivism är så kommersiellt, så har du möjlighet att försvara dig ekonomiskt och tillhör en tillräckligt stor minoritet/grupp med kraft att försvara dig, så slipper du utsättas för förnedringskomedi. Själv skulle jag absolut satsa på en ny iPod!

 2. EvaN skriver:

  Hej Ingrid! Ja, så får det nog bli. Men håll med om att det är skumt? Jag blev rätt överväldigad! Har du förresten sett den underbara filmen ”Witness” (Vittne till mord) just om amishfolket Om inte kan du få låna av mig!

 3. Ingrid E skriver:

  Jag har sett ”Witness” ett par gånger och tycker väldigt mycket om den! Ska nog ta och läsa in mig lite på amishkulturen. Allt kan inta handla om att vända det moderna samhället ryggen. Läste någonstans att det var förbjudet med telefon, men det stämde visst inte utan man hade inte telefoner hemma, p g a att de är en störningsfaktor, däremot fanns det möjlighet att ringa på ”offentliga” lokaler. Bara utgående samtal dock… tanken känns lockande med två tonåringar därhemma -samtalen är ju aldrig till oss två som svarar…