• Tvål att tänka på

  Posted on juni 17, 2007 by in Allmänt filosofiskt, Övrigt

  Tvål tål att tänka på. ” Tvålen kom med Napoleon från musslimerna i egypten” står det i wikipedia – ett bevis för att wikipedia inte alltid hinner granskas så noga som behövs. Nåja, vi vet väl alla vad tvål är?

  Själv föredrar jag den gammaldags sorten, tvålkaka. Man får jobba lite med händerna och så kan man se tvålbiten bli mindre och mindre, ibland lite sprucken (fast detta drabbar inte fina, lite fetare tvålar, till exempel den underbar Maja!).

  Men sedan finns det andra sorters tvål. Galltvål, till exempel. ”GALLTVÅL® är en fläckborttagnings och rengöringstvål som kan användas till allt som behöver rengöras.” Så står det på produktens hemsida och, suck, även här finner svenskläraren en mindre fläck i manuset. Men trots detta funkar galltvålen! Den är användbar mot fettfläckar och jag har också lyckats få bort en och annan fruktfläck. Rekommenderas varmt!

  Det senaste tillskottet i min kunskap kring tvålar får jag av Peter på Ljungbergs Artist, den fina affären för konstmateriel på Bredgatan. När jag kommer in och visar upp en sorgsen pensel, använd sedan flera år med känsla av trygghet, ett riktigt fint redskap som nu förmodligen har skadats av något dåligt pigment, rekommenderar Peter mig att rengöra penseln med Marseilletvål, en extra fet tvål som kan användas för skonsam rengöring av allt som behöver återfettas. ”Jag har hört att den används som laxermedel” berättar Peter och skrattar, och när jag googlar på Marseilletvål är första träffen en sajt som heter Amors pilar, och det handlar om tvålen som sexhjälp, glid- skulle jag tro.

  Rätt gjord innehåller Marseilletvål 62-65 % fettsyror. Den är mild och har använts särskilt till tvätt av ylle och andra ömtåliga textilier. Tvålen är känd sedan 1700-talet.

  Sedan har vi tvåloperor, såpoperor. Tvåloperor som är de serier som gjordes ursprungligen i USA (where else) för hemmafruar, med avbrott för såpreklam.

  Uppe på min institution går det språkliga associationer fram och tillbaka. Häromdagen var det tvål – har det att göra med att två sina händer? Kanske till och med två sina två händer? När jag söker på tvål på SAOB så blir det dock ingen napp – redaktionen har inte kommit så långt än (man har nått fram till TOLS-), fastän man började för mer än 200 år sedan. Tala om att sjunga långsamhetens lov …

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Sarisen skriver:

  Försökte med galltvål på gårdens grythyttan-bord efter att i lätt panik bevittnat gästerna färga in ytan med kulört indisk mat. Det funkade inte!!
  Vad gäller saob är det ju bra att det är ett evighetsprojekt, men det kunde ”varva” alfabetet lite oftare så att säga. Jag praoade ju där, bidrog stolt till ordet ”Toalett” för övrigt 🙂 Det borde öppna några fler saob-institutioner med fler anställda! Efter min pryo var det nästan mitt drömjobb nummer ett..

 2. Evan skriver:

  Kära Sarisen. Galltvål funkar på somligt. Till exempel tar det bort fettfläckar och vinbärsfläckar. Ang SAOB så såg jag idag på Läslustan där jag var inne och sålde några pocketböcker, att man kan köpa ett nytt verk komplett för 16 000 (nypris normalt 40 000). Det säger något om SAOB:s attraktivitet, åtminstone i bokform! Jag tycker själv att det är fantastiskt, skulle själv gärna jobba med ett ord, kanske öra. Dit har de inte kommit än.

  Toalett verkar vara ett passande ord för dig att jobba med, med tanke på ditt nuvarande jobb …