• Jag skriver om en kropp. Johan Wissmans.

  Posted on september 2, 2007 by in Övrigt

  Jag tittar på Johan Wissmans kropp när han springer, kutar, drar sig fram med vilja och muskler, till ett strålande resultat i 400 meter.

  Det är mycket sällsynt att jag tittar på sport på TV. Men just Johan Wissman har jag sett och känner igen. Jag såg honom för första gången när han för fem år sedan (och det är här jag konsulterar Mats och frågar vad det var Johan Wissman gjorde som jag såg för fem år sedan. Mats har ingen aning. Jag konsulterar wikipedia och rekonstruerar i minnet) slog det tidigare svenska rekordet på 200 meter. Denne Helsingborgskille var då 20 år och hade då sannolikt ett år tidigare slutat sin skolgång, noterar läraren i mig (Johan har själv vikarierat som lärare i sin hemstad,  "hård men rättvis", så beskriver han sig själv som lärare i en intervju).

  Då, 2002, var hans kropp som en gammaldags idrottare. Vad menar jag? Jo, om man tittar på foton på idrottsmän från för sådär en 100 år sedan så slås man av att de ofta har mycket pragmatiskt utvecklad muskulatur. De ser ut att bara ha jobbat med de muskler som behövs för just deras sport. De som var löpare hade välutvecklade benmuskler men ofta ganska veka överkroppar. Jag har också sett bilder på tennisspelare från för länge sedan, där slagarmen är påtagligt mycket mer muskulös än den andra. Så är det inte idag. Idag kan man ofta inte gissa vilken idrott en idrottsperson utöver av deras muskler, de är så totalmuskulösa. Allround. Overall. Hela kitet.

  När Johan W kom in i hetluften hade han väldigt muskulösa ben, men var outvecklad i överkroppen. Jag minns att jag noterade detta, hur linnet nästan hängde på hans axlar medan benen var mycket kraftiga.

  Men nu – ett sådant muskelknippe han är. Benen är enormt muskulösa men det är sin sak. Nu är dessutom överkroppen bara muskler och det syns att han har lagt in enormt mycket tid på att bygga upp sin totala volym. Muskulaturen är maximerad. Blicken är annorlunda, coolare, men också extremt målmedveten. Kanske inte så öppet glad som den var då, i varje fall inte inför TV-kameran. Kanske är det sådan total hängivelse som krävs, också vad gäller kroppen. Hela kroppen måste tränas i den extremt hårda konkurrens som idag gäller mellan toppidrottspersoner.

  Min gissning är att Johan Wissman kommer att gå långt. Nej. Springa.

  Jahaja. Och så något helt annat. Jag vill nämna några bra länkar för er som gillar att vara ute på tur i Skåne. Klas tipsade mig om Länsstyrelsens hemsida, där man bland annat kan få information om Skånes 180 naturreservat.. Lars tipsar om Vägverkets där man tillsammans med mycket annat kan få veta var i Skåne det är fint att cykla. Båda dessa myndigheters hemsidor är väldigt väl genomtänkta och läsarvänliga.

  Några nya bilder i MÅLAT har lagts ut. Klicka så kommer du dit!

  Andra bloggar om: Johan Wissman, kropp, lärare, akvareller

  Relaterade bilder: