• Konst är vad konst är. Dessutom hyllas Dagstorp och Västra Karaby kyrkor

  Posted on augusti 27, 2007 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Jag går i skogen och funderar över vad konst är. Tidigare på morgonen har jag suttit och tittat på bilder från NASA, Astronomy Picture of the Day. Det är underbara bilder, verkliga konstverk.

  Men är fotona konst? De är foton av verkligheten. Visst kan man kalla det konst. Kanske kan man tänka så att syftet med bilden, fotografens syfte, både har varit att dokumentera och visa det sköna. Därför är de konst. Fotografen har laborerat med ljus och med beskärning, en viktig del av bildarbete. Men konst blir de också när jag ser dem, i min upplevelse.

  Konst för mig är det som väcker mig, påverkar mig. Bilder som rör upp något inom mig, det må vara glädje, (ofta faktiskt kopplad till sorg vid starka bildupplevelser) intresse eller för övrigt rent tekniskt intresse, de går i min inre sorterare under rubriken konst. Bild och form som väcker nyfikenhet och lär mig något nytt, som det som visades på Louisianas utställning om Kina, vidgar min konstupplevelse och gör mig mer mottaglig för annat konsttänkande än min egen västvärlds.

  Louise Bourgeois och också Karin Mamma Andersson, väcker en känsla av provokation, jag känner mig störd och emellanåt illa berörd. Men mina inre bilder av verken ligger starkt kvar inom mig. De har gjort något med mig, skakat om. Konst.

  Min far hade en pedagog i sig. Han använde auktoritära metoder – det var aldrig valbart om vi skulle med på konserter eller utställningar. Men med mig tog han sig också tid att pedagogiskt just med bildkonsten, försöka förmedla en förståelse av hur konstnärer arbetar. Jag har en fin minnesbild av mig själv och min far på Guggenheimmuséet i New York, Vi står framför en tavla av Braque. Pappa förklarar hur kubisterna tänkte och det blir plötsligt begripligt för den elvaåring som jag är. Jag minns att pappa ser överraskad och glad ut när jag visar att jag faktiskt tycker om bilden. Jag tror att jag går över någon sorts viktig gräns där. In i landet där bildupplevandet handlar om en inre subjektiv upplevelse.

  Akvarellen jag lägger ut blir den första bild jag har målat som jag lägger ut i mitt forum. Jag har, som den som tittar över JAHAJA utanför forumgränsen vet, en himla massa bilder utlagda under MÅLAT på hemsidan men tänker testa denna modell, bland annat uppmanad av en av mina bloggbekanta.

  Och så var det Dagstorp och Västra Karaby. Mats och jag åker till Kävlinge för att hämta en mikrovågsugn hos Peter. Kävlinge är finare än jag fördomsfullt har tänkt kring byn (jag hade ungefär samma bild vad gäller Dalby innan jag flyttade hit för 23 år sedan). Det finns lite äldre bebyggelse och en gammal vacker kyrka. Och så ån förstås. Vi kör till lilla Dagstorp som ligger nära. Mats som har jobbat mycket i Kävlinge, har för sig att det här finns fina kullar. Jag har bara hört talas om det som dansställe dit man ”tog” för att ta sig en rejäl svängom en lördag kväll, förr.

  Men högst på en kulle ligger Dagstorps kyrka, vackert belägen med helt underbar utsikt. Mot Malmö, över till Köpenhamn och ända till Landskrona. Jag rekommenderar verkligen en tur dit för den härliga runtikringvyn. En bit därifrån ligger det gamla dansstället, nerlagt sedan bra länge, att döma av utseendet.

  Och Västra Karaby inte långt bort: Även här en vacker kyrka och en gravhög från bronsåldern. Den befinner sig  51 meter över havet men i vårt slättlandskap blir det en utsiktspunkt det med. Man kör med traktor över åkern, höet är slaget och packat och samlas geschwint upp med en speciell maskin. Högteknologiskt men ändå så traditionellt. Solen lyser mellan de gråtunga molnen. Hösten är på väg.

  Andra bloggar om: Konst, Västra Karaby, Dagstorp, akvarell

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Börje skriver:

  Ja vad är konst? Ett svar som jag om än motvilligt har accepterat bara för att jag inte kommer på något ”motargument” är: ”Konst är det som konstvärlden anser vara konst”, dvs i princip precis vad som helst som potentaterna inom konstvärlden annammar. Samman potentater bestämmer dessutom vad som är god konst.

  Definitionen är ju inte speciellt tillfredsställande eftersom den verkar alltför inkluderande, men är uppenbarligen det som gäller idag. En rätt bra uppfattning om hur det står till med den nutida konstsynen får man i den nu högaktuelle Lars Vilks bok: ”Hur man blir samtidskonsnär på tre dagar”. Jag skrev ett inlägg om boken på min blogg för en tid sen.

  Fint akvarellandskap för övrigt! Finns det såna bergknallar i Skåne?

 2. Evan skriver:

  Ska läsa ditt inlägg om aktuelle Vilks. Akvarellandskapet är inte skånskt. Däremot blev jag mycket inspirerad när jag såg på NASAs bilder. Titta på dem, till exempel dagens. Förresten, du vet att du är bloggbekanten som jag skriver om, väl? Jag köper delvis ditt råd, tänker mig att ibland lägga ut bilder så här, för att kanske på så vis locka folk att gå in i de andra flikarna på hemsidan.

 3. Börje skriver:

  Jag hoppas att du kommer att gilla den nya modellen att blogga, om inte får jag ta på mig skulden :). För mig som läsare känns det i varje fall bra att ha allt samlat på en sida.

  Vilks bok kommenteras här: http://hoglander.se/blog/2006/04/15/hur-man-blir-samtidskonstnar-pa-tre-dagar/

 4. Evan skriver:

  Märk dock väl, Börje, att det inte är samlat på en sida! Jag har fortsatt mina bilder samlade under ”Målat” som du når via JAHAJA.Hem. Därav att jag bara delvis köpt ditt råd. Men inspirerad blev jag!

 5. maria skriver:

  Det känns som att just konst är något man knappt vågar kommentera, risken att tycka ”fel” är så uppenbar. Varför är det så? jag tycker i alla fall om många av dina målningar, men jag kan inte säga varför.

 6. Evan skriver:

  Är det värre än med litteratur tycker du, din bokmal? Det är hemskt om det är som du säger. Att man känner sig pressad att tycka på ett visst sätt. Kanske är det så att bildkonst är mindre gemene mans än litteraturen. Jag menar, väldigt många läser romaner, både deckare och mer finlitt. Men alla tittar inte på eller köper konst. Bildkonsten är kanske för en mindre grupp. Så kanske det är.
  Det är väldigt kul att du gillar en del av mina bilder.