• Du levande – oroande och roande

  Posted on september 27, 2007 by in Konst och kultur, Övrigt

  Roy Anderssons film Du levande är en oroande film. Också roande. Men det är inte den dominerande känslan hos mig när jag kommer ut från biografen. Jag känner mig skakig efter slutbilden som påminner mig om flera andra bilder – bilder av bombplanen över Dresden, London. Läs mer i min recension under SETT&LÄST.

  Att beskriva det håglösa, hopplösa, längtande, är svårt och blir lätt en övning i nidbilder. Roy Andersson lyckas väl i denna film, för det absurda finns med och balanserar upp vågen. Några av känslor som jag har försökt att gestalta i en del av mina bilder, gestaltas ypperligt av Andersson i dramatisk form men också i ren stillbildform: Skam. Feghet. Rädsla.

  Feghet och rädsla tycks inte finnas hos prästerna i Burma och befolkningen där som kämpar för sin frihet. Visa ditt stöd för dem genom att fredag 28 september ha på dig ett rött plagg.

  Andra bloggar om: Du levande, stöd Burma

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  En verkligt välskriven recension i SETT & LÄST! Ska försöka se filmen snart.

 2. Evan skriver:

  Tack för beröm. Du, jag tycker det är så himla kul att skriva! Och det flyter på när man har sett Roy Andersson. Se den snart!