• Donovan och en bra historia

  Posted on december 1, 2007 by in Konst och kultur

  En av min ungdoms musikidoler var Donovan. Donovan Philips Leitch föddes i Glasgow 1946. Han hade polio som barn och en hälta följde av detta. I hans familj fanns ett stort intresse för både skotsk och engelsk folkmusik och han lärde sig tidigt att spela gitarr. 1964 kom hans första singel, Catch the Wind (se här från you tube, i en inspelning från samma år) efter att han hade uppträtt på TV med stor framgång.

  Under hela sin tidiga karriär jämfördes han med Dylan. Visst kan man både märka denna influens men ändå tycker jag att man orättfärdigt tar ifrån Donovan hans rätt till erkännande av ett unikt "sound", en personlig och skicklig hantering av gitarren och hans lite klämda, mycket speciella röst.

  För mig, och också min bror, var EP:n Universal Soldier, låten som är en cover på Buffy Sainte-Maries kända antikrigslåt, en stor upplevelse, där veckopeng investerades i sin helhet och mer därtill. Men den skivan, med dess tre kompletterande låtar, inköpt på legendariska Anderssons Musikhandel i Malmö, spelades om och om igen. Och när jag hör den idag, 42 år senare, så känner jag samma frustration över kriget som företeelse som jag gjorde då. Det var en sång med ett budskap som gick fram i Donovans tolkning. 

  I våras gav Donovan några konserter i USA i ett samarbete med David Lynch av alla människor. På bilden i wikipedia ser jag en Donovan med samma karakteristiska underbett, grånad, men annars sig väldigt lik. Det är kul att han finns kvar och är still going strong.

  Frostbiten

  I dagens lördagskrönika i Sydsvenskan skriver Daniel Sandström om SVT, SVT goes negative. Sandström tror att TV, precis som romanen, kommer att överleva, trots den kraftfulla konkurrensen från andra medier. Jag är inte säker på att jag håller med. Det vi kallar kvalitetsteve tror jag successivt kommer att flyttas över till datorvärlden, så att man, så som man redan delvis gör idag, via datorn helt enkelt laddar hem de program man är intresserad av för att se dem på datorn. Urvalet kommer mer och mer att bli vårt att göra. Men att romanen kommer att överleva, är jag rätt övertygad om. Det finns alltid behov av en bra historia.  

  Andra bloggar om: Musik, Donovan, David Lynch, lördagskrönika

  Relaterade bilder: