• En annan försoning

  Posted on januari 26, 2008 by in Konst och kultur

  Vi har sett en riktigt bra film ikväll, Levity. En film som varken Mats eller jag hade hört talas om men som vi bläddrade oss fram till, och hyrde via digital-tv, vars enda förtjänst från mitt perspektiv har varit video-on-demand. Utbudet av goda filmer är inte stort men denna var en fullträff. I trailern fick vi känsla för filmens låga tempo och såg att Billy Bob Thornton hade huvudrollen, Holly Hunter och Kirsten Dunst fanns med, samt den karismatiske Morgan Freeman.

  Och vi blev inte besvikna. Detta är en historia om längtan efter försoning, en berättelse som känns trovärdig om en man som vill sona ett brott eftersom han trots 23 år i fängelse bär en tung känsla av skuld. Hans längtan efter försoning och att bli av med den börda han burit med sig gestaltas skicklig av Thornton och man känner hans inre tyngd och sorg. Filmen har bitvis lätt övernaturliga drag som dock känns rimliga och aldrig löjliga. Levity bärs upp av proffsigt skådespel och ett mycket välskrivet manus.

  Det känns skönt att få berättat en historia som handlar om reaktioner rimliga för en själv. Hur kan andra förlåta oss, när vi inte kan förlåta oss själva? Och är förlåtelse kanske omöjligt att uppnå om de såren vi orsakat är riktigt djupa. Let’s not kid ourselves, allt kan inte förlåtas.

  Detta kallar jag en bra film om försoning!  

  Andra bloggar om: Film, försoning, Billy Bob Thornton, Levity

  Relaterade bilder: