• Dalby centrum

  Posted on februari 23, 2008 by in I terrängen, Konst och kultur

  Riv det! Bygg nytt! I dessa tider av återvinningstänkande så är detta ingen opportun idé, att riva ett byköpcentrum som renoverades för inte så många år sedan. Men det kan inte hjälpas, Dalby centrum är ohjälpligt fult och drar ner den byggnadskulturella nivån på en i övrigt vacker bykärna. Sedan skjutsstallarna byggdes om (se tidigare post om Dalby bibliotek) och gett bykärnan annat liv som centrum för kultur och möten, så även den gamla skolan, kan man se ännu tydligare hur oskönt Dalby köpcentrum är.

  Dalby köpcentrum är byggt i enplansbyggnader med platta tak. Det ligger lågt, lägre än vägen ut mot Hällestad och ses därför i all sin fulhet (har det gått in nu?) extra tydligt från vägen. Man går in i någon sorts atriumgård där butikernas entréer är vända inåt, lika fult och trist som i alla liknande varianter i andra byar. Alltihopa "kröns" av en jättestor, ful, reklamskylt där de olika butikerna listas.

  Tänk om butikerna hade varit vända utåt? Om det hade funnits riktiga tak, eller som Birgitta, min vän arkitekten, föreslog, kanske bostäder på andra våningen? Då hade man kanske fått höra Sånger från andra våningen när man handlade. Haft affärsinnehavare som kom nedspringande för trappan när man ringde på butiken mitt i natten, och, iklädd endast morgonrock, öppnade sin affär och lät en få köpa just den bullen/apelsinen/koftan/leksakskatten/younameit som man vill ha just då. Tänk. Kan inte någon  ta sig an detta projekt, göra en plan, dra det genom beslutsfattande organ, och skapa ett vackrare Dalby centrum? 

  Andra bloggar om: Dalby, byggnader, arkitektur, Lund

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Efter att ha varit på din utställning förstår jag vad du menar med detta. Detta centrum var fascinerande i sin märkliga stillöshet. Jag tog några foton (faktiskt också på den stora reklamskylten) som jag tänkte lägga ut på bloggen, men det har inte blivit av. Än.

 2. Evan skriver:

  Gör det snälle Jah! Kanske kan vi bilda opinion på detta sätt.

 3. PeterE skriver:

  Vad Dalby behöver är ett science-fiction antikvariat och bokcafe med en liten filmvisningslokal i anslutning till affärs och cafe-lokalen. Förutom filmklubben och sf-antikvariatet så har man föreläsningar om teknik, filosofi och parapsykologi (i Denis Lindbohms anda).

  De frekventa besökarna har i regel skägg och luktar konstigt. De är också extremt konservativa (och ibland konservativa) i sitt val av smörgåspålägg.

 4. Evan skriver:

  Jag håller med dig om bokcafét som kan ha alla möjliga funktioner. När jag hälsade på Julia i Umeå så blev jag mest imponerad av deras bokcafé Pilgatan som drar många eminenta besökare varje år.

 5. […] har tidigare skrivit om Dalby centrum. Det är faktiskt snart fyra år sedan jag först tog upp ämnet i Jahaja. Dalby centrum är så […]

 6. […] har någon läst min bloggpost från ack nu så länge sedan: http://jahaja.wordpress.com/2008/02/23/dalby-centrum/? Det finns faktiskt vissa likheter idémässigt, även om lösningen som arkitekten Geistlinger har […]