• Skön bädd med frukost, men pretto mat

  Posted on mars 17, 2008 by in I terrängen, Resor

  Mats och jag tar bilen och kör iväg på kortkort utfärd med övernattning. Färden går till Österlen, före påskkonstrundan med all den galenskap och de bilköer den innebär.

  I rättan tid visar det sig. Vi bor i ensamt majestät på fina B&B-stället Sjöbacka, där vi blir väl omhändertagna av Ami och Göran, tidigare kulturarbetare i Stockholm, nu glada ägare och föreståndare för ett av de många B&B-ställen som finns att tillgå på Österlen.

  Sjöbacka utgörs av en kringbyggd gård med rum som fint anpassats till uthyrning och konferensutrymmen av mindre format, med mycket trevligt och personligt stuk. Här finns keramik till försäljning, konst likaså och massor med böcker och spännade ting. Härlig miljö. 

  Rummen är bekväma och mysiga, frukosten vi serveras är generös och god. Vi får också veta att Göran, före detta filmare, är en jäkel på att laga mat. Och hans mat får det bli nästa gång vi kommer för på kvällen går vi på

  Skillingebörsen, en krog i hamnen med gott anseende. Serveringen är utmärkt och det är inget fel på maten. Men den är pretto! Den vill för mycket och det blir mest jaha. Nej, inte JAHAJA. Man experimenterar med många smaker men det blir mest pretentiöst. Synd.

  Efter en god natts sömn går vi en lång promenad med vänner. Från Borrby strand söderut och sedan norrut igen till Kyl. Underbar strand, bred, vit. Solen skiner och vi njuter.

  Mats vill att vi besöker Andrarum och tittar på det gamla alunbruket. Många fler än vi har intresserat sig för denna miljö med anor från 1600-talet. Linné var där (men var var den mannen inte?). En sådan miljö, oerhört vackra gamla små hus som K-märkta står kvar och vårdas. Här bodde, när alunbruket var som mest produktivt, över 1000 arbetare och arbetade fram olika användningsvarianter på alunet.

  Det finns också en riktigt vackert belägen kyrka att bese, som ligger högt och ståtligt. Det är medeltida kyrka som byggdes ut, finansierat av Christina Piper som var den som drev igång alunbruket under 1700-talet. Hon ville att hennes arbetare skulle gå i kyrkan, nej inte ville, de var tvungna. Kyrkoplikt.  

  Glad var jag vi gjorde en kort vårresa – för sedan kom vintern till Skåne. Jag tröstar mig med en ny MacBook … Den är vit som snö, passande denna dag.

  Andra bloggar om: Österlen, konstrundan, Skillinge, Bed & breakfast, Andrarum, alunbruket

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Och än värre lär det bli under denna påskens konstrunda:
  sydsvenskan.se/skane/article309852.ece