• Yasmin Levy – sångerska med utstrålning och kraftfull röst

  Posted on mars 18, 2008 by in Konst och kultur

  Vi har ikväll varit och lyssnat på Yasmin Levy, israelisk judisk sångerska med sefardiskt ursprung. Sefardiska judar har sitt ursprung i Spanien som de tvingades lämna på sent 1400-tal. Sedan dess har denna grupp haft med sig språket ladino som sitt men det talas idag av bara ett fåtal. Yasmin sjunger ladinosånger traderade mellan mor och dotter.

  Hon bjöd under konserten på en och en halv timmes genomproffsig underhållning där hon sjöng de ofta tragiska men också komiska sångerna med dess spansk-turkisk-österländska tongånger. Hennes stora och fina röst ackompanjerades av fyra skickliga musiker, en hennes make. Vi fick också ta del av lite historia kring ladinokulturen och se hennes scenvana, karismatiska uppträdande. En riktig artist! Om du får tillfälle så missa inte chansen att se denna skickliga sångerska med sitt duktiga gäng musiker från Israel, Ghana och Armenien!

  Läs också DN:s översvallande recension.

  Andra bloggar om: Yasmin Levy, ladino, sefardiska judar

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Lizette skriver:

  Eva, det låter som en underbar sångerska – önskar jag hade varit där!

 2. Evan skriver:

  Hej Lizette! Ja, det är en sångerska som på flera vis hade passat dig, det är jag säker på. Nästa gång! Fast du kan kolla på youtube, se till exempel
  http://www.youtube.com/watch?v=_rmK99BZsKo&feature=related
  Ha sköna dagar i påsk!

 3. Lizette skriver:

  En av dessa fantastiska kvinnor som ”canta dall’utero” som uttrycket är på italienska. Hämtar kraft från livmodern, sällsynt i dessa schlagertider:)
  Hoppas du/ni också får en skön påskhelg