• Bo i Dalby

  Posted on maj 28, 2008 by in I terrängen, Konst och kultur

  Idag presenterar Sydsvenskan planerna för det nyss påbörjade utbyggnadsprojektet i Dalby. Det handlar om en avsevärd utbyggnad, totalt 320 bostäder. Det handlar då också, självklart, om nya dagis, skolor och kommer säkert innebära ett lyft på många sätt för Dalby även vad gäller övrig service.

  Utbyggnadsprojektet har nu en egen hemsida, ett samarbetsprojekt mellan byggherrarna och Lunds kommun. Gå in där och titta om du är intresserad. Förhoppningen hos många av oss, även hos politiker (se Sydsvenskans artikel) är att järnvägen som har gått genom Dalby, ska komma att återuppstå. Om det blev av skulle alternativet att bo lantligt och jobba i stan, bli mindre problematiskt ur miljösynpunkt (läs gärna mitt tidigare inlägg Dyrt och långsamt att åka kollektivt). Just nu är det gamla järnvägsspåret delvis avstängt för oss vanliga dödliga eftersom man bygger en bro över den.

   

  (Kolla skylten. Tack och lov att man också visar med en bildsymbol. Hur många yngre eller invandrade förstår vad obehörig är? Och verbformen "äga". Oj.)

  Varför bo i Dalby då? För att det är så himla fint, helt enkelt. Förutom de delar av den gamla bykärnan (nu får ni tänka bort det riktigt tradiga Dalby centrum som jag skrivit om förut), däribland den kända kyrkan som man tar sig till i bussar från när och fjärran, har vi oerhört natursköna omgivningar med skog och öppet landskap med utsikt mot Romeleåsen. Många fina byar, runtikring. Man kan gå mellan Bonderup strax utanför Dalby, mot Önneslöv, och se denna fina dunge, kallad Svampen:

   

  Frisk luft, men också nära till den mindre friska i Malmö (mycket bra väg dit) som man trots allt kan tänka sig att vistas i för allt vad Malmö har att erbjuda, och till lärda Lund om man är lagd eller anställd åt det hållet. Som vi.

  Dalby inspirerar. Titta på mina akvareller och bilder i MÅLAT. Även kameran kommer fram här ibland, fast också när vi är ute och reser – titta i FOTAT:  

  Andra bloggar om: Dalby, boidalby, natur, Malmö, Lund

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  Kul att det händer grejer i gamla Dalby! En annan grej med den där skylten: det är ju vad anglosaxerna kallar double negation vilket väl känns onödigt krångligt. ”STOPP: Tillträde enbart med tillstånd” kanske?

 2. Evan skriver:

  Ja, jag funderade på hur man skulle formulera det alternativt (det är ju så förbaskat lätt att kritisera, svårare att vara konstruktiv). Kanske ”I som här inträden, låten hoppet fara” för att citera Dante. Nej, men ”Förbjudet att gå in på detta område för dem som inte har tillstånd”. Längre men begripligare. Eller ”Stop, in the name of love”. Nej, men kanske ”STOPP! I lagens namn”. Suck, vad jag blir trött på mig själv ibland, hoppas inte alltför många läser detta …