• Citronlunden

  Posted on juni 28, 2008 by in Konst och kultur

  Den israeliske regissören Eran Riklis film Citronlunden (läs DN, SvD, Sydsvenskan om du vill ha andra bedömningar än min), går just nu på Kino i Lund. Sommartorka? Ja, i så fall bara i det torra medelhavsklimatet som filmen utspelar sig i, inte i biovärlden om man kan se denna film.

  Det är en symbolmättad film med ett tydligt budskap: Den enskilde palestiniern är maktlös i förhållande till ockupationsmakten Israel. Men det är inte så enkelt som att alla israeler är onda och palestinier goda. Visserligen går Eran Riklis hårdast åt sina egna landsmän i filmen, totalt sett, men i stort är det ett porträttgalleri som känns trovärdigt.

  Filmen handlar om änkan Salma som bor på Västbanken och Mira och hennes man försvarsministern (som framställs som en osympatisk person) som just har byggt och flyttat in i ett hus alldeles på andra sidan gränsen. På grund av säkerhetsskäl vill den israeliska militären hugga ned Salmas citronodling eftersom man anser att träden kan utgöra ett gömställe för terrorister.

  Salmas kamp för att behålla sin rätt till sin citronlund, ärvd efter hennes far, är filmens huvudspår. Det finns paralleller av symbolisk valör mellan Salma och försvarsministerns hustru – båda är ensamma, den ena som änka, den ena som övergiven och bedragen ministerhustru. Båda har "hål i sina hjärtan" för att citera en av dem, av att barnen inte längre finns med dem. Båda har barn som har utvandrat till USA. Detta är något som i sig är både tragiskt och trovärdigt: hur många unga människor orka leva i den spänning som konflikten i området alstrar?

  Jag upplevde filmen som ett starkt och personligt inlägg i debatten kring konflikten i Mellanöstern, med ett tydligt budskap. Jag tror att filmen med sitt klara symbolspråk (kanske näst intill övertydlig symbolik) kan klargöra de mänskliga pris som betalas hela tiden. På båda sidor. Porträttet av den starka och modiga Salma berörde mig djupt. Jag får mycket starka associationer till änkan i filmen Zorba, spelad av Irene Papas, och ser du filmen och såg Zorba då, så kommer du förstå vad jag menar.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=YIoowHIpUT0&hl=en&rel=0]

  Andra bloggar om: Citronlunden, Eran Riklis, Zorba

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Börje skriver:

  Mycket bra film, och bra skrivet om filmen för övrigt.

 2. Börje skriver:

  Mycket bra film, och bra skrivet om filmen för övrigt.