• Ett vackert hörn av Skåne

  Posted on augusti 3, 2008 by in Resor

  Spontankonst vid Hovs hallar 

  Flera fina resor har vi gjort i sommar. Den sista, under semestertid, går till Bjärehalvön. För Mats del handlar det om att nostalgiskt återkomma till barndomens sommarparadis, och för oss båda att njuta av det vackra området med helt fantastiska Hallands väderö.

  Mats tillbringade många somrar som barn i orten Magnarp, strax söder om Vejbystrand. Där bedrev bland andra hans far Bertil och dennes bror Åke det som kallades Klosters röstskola och de fick på så sätt anledning som lärare, att ta med familjen till denna vackra plats. Det är en härlig badortsstämning här med en hel del äldre hus, varav vi bor i det som nu är vandrarhemmet i hamnen. Vi bor enkelt men helt OK för 360 med frukost, och det är svårt att annat än gilla med tanke på det fantastiska läget: havet ett stenkast från vårt rum.

  Vädret är optimalt när vi tar båten över till Hallands väderö. Att bada på denna vilda ö utanför Torekov är en lisa för kropp och själ. Vattnet är kristallklart och det finns sandstränder och klippor. Och kiosk! I kiosken jobbar de så svetten lackar, "jag har jobbat 80 timmar senaste veckan", berättar en av personalen i den välfyllda kiosken. Värmebölja och öns enda kiosk – ja, det blir som man kan vänta!

  Torekov är en badort som har gamla anor. Fast som så många platser vid havet så har fisket varit den tidigare huvudnäringen. Nu är det turisterna som genererar pengar åt byns näringsidkare. Lite väl mycket turism och geschäft för min smak men när man kommer utanför byns kärna så ser man hur vackert platsen ligger. På havet, nästintill.

  Det är något speciellt med dessa platser där man kan vandra intill havet, i jämhöjd. Vinden ligger på och ljuset är skarpt. Vi besöker Glimminge plantering, ett mycket mindre ställe, som jag verkligen gillar. Kolla i FOTAT. Ljuset är underbart här och heden intill vattnet är full av blommor och gräs. 

  Och så besöker vi Hovs hallar (som uttalas som hov i svenska hovet i det lokala snacket, enligt vår vän Magnus som vi besöker i Torekov, med fru Anna). Överväldigande natur som ibland kan påminna om Gotland med rauklika formationer (se FOTAT). Här kommer man inte fram med annat än stadiga ben och goda skor och den familj vi ser komma med barnvagn lär inte ta sig ner bland klipporna. Men det har många andra gjort och det visar sig i den samling torn som har byggts nere vid vattnet av större eller mindre stenar. Spontankonst. Kolla mina bilder!

  Och nu en helt annan historia: Är det någon av mina läsare som känner igen naturprodukten nedan? Vid Stenbrottet utanför Dalby fann vi dessa frukter på ett litet träd med gula blommor. Vi har ingen aning om vad det är för något och är tacksamma för upplysningar. Fräck, va?

   

  Andra bloggar om: Bjärehalvön, Torekov, Magnarp, Glimminge plantering, resa Skåne

  Relaterade bilder: