• Ännu en yrkesgrupp försvinner

  Posted on augusti 25, 2008 by in Övrigt

  Idag betalade jag för första gången i en kassa utan kassör på IKEA. Jag har aldrig varit med om detta förut och kände mig som kusinen från landet när jag insåg vad för sorts kö jag hamnat i. Nu var det hela mycket enkelt, man bara skannade av sin vara och betalade i en kortterminal. Bredvid stod en vänlig IKEA-soldat (såg hon ut som med sin raka rygg och uniformsliknande klädsel) och iakttog mitt beteende. Jag kände genast flygplatsångesten komma över mig.

  Ja ni vet, det här att man ska checka in själv på flygplatser numera. Jag flyger inte tillräckligt ofta för att känna mig lugn på flygplatser, kan inte koden riktigt. Och de gånger jag har checkat in själv har det alltid varit strul, folk har köat för att få hjälp av någon PERSON (vilket får en att undra hur mycket personalkostnader man egentligen sparar. För det är väl det som är grejen?).

  Och nu kan man alltså betala lika opersonligt som man checkar in. Var tar alla dessa människor vägen som förr hade alla dessa servicejobb? Jag kan se att jag snart kommer att skanna av även på ICA Tuna där jag handlar (ja, jag vet, jag vet att detta system finns i många större butiker redan).

  Men allvarligt, hur kommer folk att sysselsättas när så många människo-utförda jobb försvinner och görs av maskiner? 

  Lördagens superregn gjorde vissa glada! 

  Arbetsmarknaden håller på att förändras radikalt. Ett känt tankescenario är ju att det så småningom inte kommer att vara givet att alla arbetar för sin inkomst, helt enkelt för att det inte kommer att finnas arbetsuppgifter för alla. Då får vi kanske ett nytt sorts klassamhälle, ett där överklassen är de som jobbar och de som inte har jobb kommer att ha lägre status. Som nu. Egentligen. Fast i större skala.

  Andra bloggar om: arbete, arbetslöshet, IKEA, skanna, flygplats, resa, shoppa

  Relaterade bilder:

16 Responses so far.

 1. Alla Smutsiga skriver:

  Åh, riktiga regnkläder! Jag vill också ha galonisar, gummistövlar och sen vill jag hoppa i alla vattenpölar jag hittar. Det gick bra när ungarna var små men nu är det ack så pinsamt. Synd.
  I övrigt, väljer bort självserveringen såväl på IKEA som på flygplatsen. Because i´m worth it!

 2. Alla Smutsiga skriver:

  Åh, riktiga regnkläder! Jag vill också ha galonisar, gummistövlar och sen vill jag hoppa i alla vattenpölar jag hittar. Det gick bra när ungarna var små men nu är det ack så pinsamt. Synd.
  I övrigt, väljer bort självserveringen såväl på IKEA som på flygplatsen. Because i´m worth it!

 3. Evan skriver:

  Yes, we are alike! Jag gillar också personer, mänskor i kontakten, mötena! Även de små, korta, överraskande mötena är guld värda och viktiga.
  Och du kan tro jag var avundsjuk på den lilla regn-hoppande flickan!

 4. Evan skriver:

  Yes, we are alike! Jag gillar också personer, mänskor i kontakten, mötena! Även de små, korta, överraskande mötena är guld värda och viktiga.
  Och du kan tro jag var avundsjuk på den lilla regn-hoppande flickan!

 5. Jah Hollis skriver:

  Rolig bild.
  Barnet ser lite grann ut som en långbent sköldpadda som rest sig på bakbenen.

 6. Jah Hollis skriver:

  Rolig bild.
  Barnet ser lite grann ut som en långbent sköldpadda som rest sig på bakbenen.

 7. Evan skriver:

  Kul association du får! Men du har sådana (roliga associationer, alltså). Hör du, vad är en fnul?

 8. Evan skriver:

  Kul association du får! Men du har sådana (roliga associationer, alltså). Hör du, vad är en fnul?

 9. Lizette skriver:

  jag tyckte det kändes obehagligt första gången jag skulle självscanna på IKEA – jag kände mig som en tjuv på nå’t sätt. Man SKA ju räcka över kortet till en människa, annars har man liksom inte betalat… är man dessutom en snackig en är allt det här med självservice hur trist som helst:(

 10. Lizette skriver:

  jag tyckte det kändes obehagligt första gången jag skulle självscanna på IKEA – jag kände mig som en tjuv på nå’t sätt. Man SKA ju räcka över kortet till en människa, annars har man liksom inte betalat… är man dessutom en snackig en är allt det här med självservice hur trist som helst:(

 11. Evan skriver:

  Så, dagens svenska nyord för mig: Självskanna! Jag kände till att själantända, att självdö, att själva, nej den var både dålig och felaktig. Men du introducerar ett nytt ord – så självklart som en som typ bah gör det för jämnan! A duh!?

 12. Evan skriver:

  Så, dagens svenska nyord för mig: Självskanna! Jag kände till att själantända, att självdö, att själva, nej den var både dålig och felaktig. Men du introducerar ett nytt ord – så självklart som en som typ bah gör det för jämnan! A duh!?

 13. Lizette skriver:

  *LOL*

 14. Lizette skriver:

  *LOL*

 15. Jah Hollis skriver:

  Ja, vad är egentligen en fnul?
  Ett slags sms som man sänder ut från sin dator till vem som nu vill läsa det.
  Eller till någon speciell man valt ut.
  Lite grann som detta, ”micro blogging”:
  twitter.com/

 16. Jah Hollis skriver:

  Ja, vad är egentligen en fnul?
  Ett slags sms som man sänder ut från sin dator till vem som nu vill läsa det.
  Eller till någon speciell man valt ut.
  Lite grann som detta, ”micro blogging”:
  twitter.com/