• Morbror Anders

  Posted on september 24, 2008 by in Konst och kultur

  Igår var jag på förhandsvisning av dokumentärfilmen Morbror Anders – det fungerar. Det hela skedde på Chokladfabriken i Malmö och inkluderade mat, dricka, förhandssnack av Anna Bystedt och Tommy Boije som tillsammans har gjort filmen (tillsammans med goda musiker som gjort stämningsfullt ackompanjemang till bilderna), filmvisning för en publik på ett par hundra och eftersnack där huvudpersonen fick höras och synas "live".

  Det är en fin och stämningsfull film, skickligt filmad av Tommy Boije som också gjort en festlig kattanimation som lyfte filmen ett snäpp extra. Budskapet som förmedlas är att det aldrig är för sent för förändring och utveckling och detta representerar Morbror Anders som lämnade sitt liv som bonden Anders Andersson och blev husägare i Provence där han odlar oliver, har det bra och lever ett på många sätt helt annat liv än tidigare. Jag kan tänka mig att denna välgjorda film kommer att finnas att se på TV snart, alternativt på Kino eller Spegeln. Här är en så kallad teaser för filmen:<a target="_self"
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=tm6G94DHC_Q&hl=en&fs=1]

  Dokumentärfilm är en intressant genre, svårdefinierad enligt somliga. Länge tyckte jag att det var en trist typ av film eftersom jag associerade den med, då, för mig, i min ungdom och dumdom, något som handlade om djur (som då INTE intresserade mig) eller krig (det var likadant med dem). Framför allt tror jag att jag kopplade dokumentärfilm till skolan. Och den var jag verkligen inte intresserad av! Då.

  Idag vet jag bättre. Dokumentärfilm kan vara så mycket, och framför allt så inser jag idag hur det som skildras dokumentärt, i motsats till vad jag tidigare trott, egentligen är lika mycket subjektiv gestaltning som det som bygger på ren fiktion. Kanske är det också så att det som idag kallas dokumentär får lov att vara mycket mer subjektivt och experimentellt. Det gillar jag. Och en bra dokumentär kan idag för mig vara något av det bästa jag kan få i filmupplevelse.

  Andra bloggar om: Morbror Anders – det fungerar, dokumentärfilm, Tommy Boije, Anna Bystedt, Chokladfabriken

  Relaterade bilder: