• En förlorad värld

  Posted on oktober 2, 2008 by in Konst och kultur

  En påminnelse om hur starkt förtryck religion kan utöva, av ett annat slag än vi oftast hör talas om idag. Det är ett perspektiv som filmen En förlorad värld ger oss. Filmen bygger på romanen Brideshead Revisited av författaren Evelyn Waugh och har av många av oss setts i den välrenommerade TV-serien med samma namn.

  Filmen är också en film om hunger och längtan, lite på samma sätt som filmen The Talented Mr Ripley – en stark längtan till ett liv där skönhet och pengar finns i överflöd.

  Familjen Flyte är en strängt katolsk familj med en homosexuell son som lever ett dekadent liv i Oxford. Där träffar han Charles Ryder som blir bedårad av honom och den värld han lever i. När Ryder kommer till Brideshead, adelsfamiljens anrika slott, blir han lika bedårad av detta som av dottern i familjen.

  För mig som såg TV-serien för sådär en 25 år sedan känns denna film som en rätt blek variant. Jag tycker, precis som en av mina bloggbekanta misstänkte, att Jeremy Irons och Anthony Andrews verkligen inte överträffas i den förra filmatiseringen från 1981 av romanen som egentligen har ett rätt tunt stoff. Det är i tolkningen av storyn som det stora sker. Det händer inte stort i denna variant från 2008. Skådespelarprestationerna är inte minnesvärda. Speciellt Matthew Goode som ska axla den viktigaste rollen, Charles Ryder, är en besvikelse. Jag kan inte påstå att jag exakt minns Jeremy Irons tolkning av samma filmkaraktär när jag sitter där i fåtöljen, men jag vet att djupet i det som ska gestaltas inte kommer fram. Sorry!

  Samtidigt tycker jag att filmatisering av Julian Jarrold bättre visar på konflikten i religiöst hänseende och kan på så vis faktiskt tillföra något i diskussionen kring alla sorters religiös fundamentalism.

  Se här lite klipp ur TV-serien från -81:

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=RYsMO3rBtYY&hl=en&fs=1]

  Läs DN, SvD

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Liz1e skriver:

  1981 var jag 17 år och tyvärr alldeles för ointresserad av min omvärld. Såg säkert bara Dallas och Falcon Crest och andra högkvalitativa hollywoodproduktioner. Ska ta och kolla upp ifall Brideshead Revisited finns på box. Japp, det ska jag.

 2. Slow skriver:

  Får ingen lust att se filmen, Eva, du låter mer jaha än jahaja. Men filmkollaget gör att jag vill se om serien. Jo, liz1e, den finns på dvd.