• The Met i Lund

  Posted on oktober 11, 2008 by in Konst och kultur

  Jag har just varit på Kino, Lunds bästa biograf, och avnjutit Richard Strauss opera Salome, i direktsändning från The Metropolitan Opera i New York. Operan som är tät och utan några longörer, är väldigt intressant musikaliskt MEN oerhört krävande, speciellt för den som ska sjunga och spela Salomes roll. 

  Detta görs här med bravur av finska Karita Mattila och jag bugar för hennes prestation! En sådan röst, en sådan volym! Opera kan vara SÅ tråkigt när det är dåligt. Detta var nog det proffsigaste jag har hört i operaväg occh all heder åt Mattila och även åt finske Juha Uusitalo som sjunger Jochanans roll (Johannes Döparen).

  Att storyn är morbid och att Salome egentligen ska föreställa 16 år, medan Mattila snarare är 40, kan jag förlåta med  de sångprestationerna. Jag tyckte också att scentolkningarna var mycket lyckade, så även koreografin som spelar en viktig roll.  

  Redan 2004 sjöng Mattila Salome på The Met och gör här en ny omgång av sin tolkning inför jublande publik, i New York kl 13 idag, vilket betyder i kväll i  Lund kl 19. Häftigt! I en nästan fullsatt salong på Kino.

  Lyssna här på denna kraftröst:
    
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=875izVSHLKo&hl=en&fs=1]

  Det är musik från tidigt 1900-tal. Inte ett dugg insmickrande. Mycket intressant. Jag rekommenderar detta sätt att uppleva opera – man får höra några av de främsta sångarna i världen och se dem i bildmässigt intressanta föreställningar, producerade för satellitsändningar över hela världen!

  60 biografer i Sverige visar satellitsändningarna samtidigt i denna serie föreställningar som jag verkligen tycker att ni ska ta er till vid något tillfälle om ni kan. Kanske särskilt för den operaovana (som jag själv) blir detta ett bra sätt att få tillfälle att lära sig något om genren. Jag menar, är det inte bra med de bästa sångarna, den bästa bildregin och scenografin, när är det då bra?

  Fast egentligen – nästa lördag är jag live i New York. Då kan jag gå till The Met! På riktigt!

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

10 Responses so far.

 1. pajala skriver:

  Håller med om att digital direktsändning av metopera på landets folkets hus och biografer är en fantastisk möjlighet för oss på landsbygden att kunna ta del av kultur. Ett oförglömligt minne är Dödsdansen på Dramaten m Stina Ekblad o Örjan Ramberg – enastående gestaltat. Det grep tag och berörde mig starkt. Att inte klara sig med och heller inte utan varandra. Hat och kärlek – starka band – och lika svåra att bryta och lämna. Tyvärr inte många i ”min” salong. Såg du den?
  Men metoperan lockar ny publik – och det är väldigt roligt.

 2. pajala skriver:

  Håller med om att digital direktsändning av metopera på landets folkets hus och biografer är en fantastisk möjlighet för oss på landsbygden att kunna ta del av kultur. Ett oförglömligt minne är Dödsdansen på Dramaten m Stina Ekblad o Örjan Ramberg – enastående gestaltat. Det grep tag och berörde mig starkt. Att inte klara sig med och heller inte utan varandra. Hat och kärlek – starka band – och lika svåra att bryta och lämna. Tyvärr inte många i ”min” salong. Såg du den?
  Men metoperan lockar ny publik – och det är väldigt roligt.

 3. Liz1e skriver:

  äsch, vad är väl en bal på slottet… (va’? nej, jag är inte ett dugg avundsjuk;)) ha en fantastisk resa!

 4. Liz1e skriver:

  äsch, vad är väl en bal på slottet… (va’? nej, jag är inte ett dugg avundsjuk;)) ha en fantastisk resa!

 5. Evan skriver:

  Hejsan Pajala, det var ett tag sedan jag kollade din fina blogg! Det ska rättas till. Har du kunnat gå på någon metföreställning? Jag har just bokat till Orfeus och Eurydike i januari. Dödsdansen såg min man och jag på Dramaten – våra barn gav min man två biljetter till Dödsdansen på hans 60-årsdag!!! Helt fantastisk föreställning som jag aldrig kommer att glömma. Jag tycker att de båda (Ramberg och Ekblad) var fenomenala.
  Och kära Lizette! Skulle gärna stoppa in dig i min koffert, så du fick återkomma till NYC!

 6. Evan skriver:

  Hejsan Pajala, det var ett tag sedan jag kollade din fina blogg! Det ska rättas till. Har du kunnat gå på någon metföreställning? Jag har just bokat till Orfeus och Eurydike i januari. Dödsdansen såg min man och jag på Dramaten – våra barn gav min man två biljetter till Dödsdansen på hans 60-årsdag!!! Helt fantastisk föreställning som jag aldrig kommer att glömma. Jag tycker att de båda (Ramberg och Ekblad) var fenomenala.
  Och kära Lizette! Skulle gärna stoppa in dig i min koffert, så du fick återkomma till NYC!

 7. pajala skriver:

  Du, jag har ingen blogg – och har ingen haft…så du blandar ihop mig kanske.
  Jag har sett en metopera – inte live utan digitalt. Det var häftigt – men jag kommer inte ihåg vilken – så något större intryck gjorde föreställningen uppenbarligen inte.

 8. pajala skriver:

  Du, jag har ingen blogg – och har ingen haft…så du blandar ihop mig kanske.
  Jag har sett en metopera – inte live utan digitalt. Det var häftigt – men jag kommer inte ihåg vilken – så något större intryck gjorde föreställningen uppenbarligen inte.

 9. Evan skriver:

  Fasen Pajala, nu gjorde jag bort mig, Sorry!

 10. Evan skriver:

  Fasen Pajala, nu gjorde jag bort mig, Sorry!