• Min favoritoptiker?

  Posted on december 1, 2008 by in Övrigt

  Att åldras har många nackdelar. Fördelar finns, men bland de negativa sidorna av saken ogillar jag mest att jag ser så förbaskat illa på nära håll. Trist. Trist. Och åter trist. Dessutom – var lade jag brillorna? Många är vi medelålders som har tio par billiga glasögon liggande men vi vet inte var (vi ser dem inte, och tyvärr, ofta sviker även minnet).

  Lösningen är progressiva glas. Då kan glasögonen helt enkelt hänga på näsan hela tiden. Jag har haft ett par, och nu är det dags för nya. Men de är så hiskeligt dyra, 4000-5000 även hos lågprisoptiker. Och det finns roligare saker att göra för så mycket pengar.

  Men då hittar jag favoptic på nätet. Här utlovas att man ska kunna köpa ett par glasögon med progressiva glas för cirka en tusenlapp. I Stockholm, Göteborg och Malmö kan man dessutom gå till deras egen optiker för synundersökning och få halva kostnaden för denna avdragen vid första glasögonbeställningen. Hur kan man motstå detta?

  Jag beställer hem provbågar, sex par som är det antalet som man får låna hem. De kommer efter två dagar. Jag väljer ett par, beställer glasögonen med progressiva glas och antireflexbehandling från en mycket pedagogisk och tydlig hemsida men förundras över detta: Hur kan dessa glasögon kosta mindre än en fjärdedel av vad de kostar hos andra optiker?  Jag funderar över om glasen tillverkas i Thailand, där det lär vara billigt. Skriver till favoptic med fråga om hur de kan hålla så låga priser och får förväntat svar, direkt, en lördagkväll: Inga mellanhänder, inga butiker, egen tillverkning, litet urval av bågar. Men ändå? Hur kan det, trots detta, bli SÅ mycket billigare? Jag vill veta!

  Jag skriver igen: VAR görs glasen? Det mailet har jag inte fått svar på än. En vecka senare.

  Men. I fredags, fem dagar efter att jag har skickat tillbaka mina bågar och också den jag har valt, FEM dagar senare kommer glasögonen i min brevlåda. Och de är hur bra som helst. Och de kan knappast vara tillverkade i Thailand med den hastigheten – tre dagar hos favoptic, måndag till torsdag. Dessutom är flygplatsen i Bangkok stängd när detta skrivs och glasögonen gjordes färdiga.

   

  Kulturtant? 

  Favoptic är det närmsta jag kommer en favoritoptiker. Jag hade dock gillat dem ännu bättre om de hade svarat på min fråga.  

  Andra bloggar om: favoptic, optiker, glasögon

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Konstapan skriver:

  Jag har börjat blogga igen 🙂

  Btw, kulturtanter är hur coola som helst (jag ska bli kulturtant när jag blir större)

 2. Evan skriver:

  Hej Konstapan, kul att du är tillbaka! Visst, kulturtanter ÄR coola, jag känner mig sådan!