• Perspektiv – igen

  Posted on februari 22, 2009 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Jag läser Inger Frimanssons självbiografiska roman Ligga som ett O. Frimansson, som mest blivit känd för sina deckare, har här skrivit en bok om sin barndom och uppväxt. Barnperspektivet är övertygande och jag blir dessutom starkt påmind om att även små barn, trots att de i de goda fallen är omgärdade både av föräldrar, syskon och lekkamrater, ändå kan uppleva stor ensamhet. Inte bara i Frimanssons fall, utan för att de egna inre upplevelserna från start är just ensamma. Man kan säga att vi från det vi föds tränas i att hantera våra inre upplevelser på egen hand och att det är i den processen vi utvecklas som individer.

  Men Frimansson visar också på det svåra i att vara ensam som liten. Känslan av rädsla, för döden, allt som kan tas ifrån en, allt det okända. Eftersom hon beskriver barnets känslor inifrån, blir känslan av det lilla barnets mycket personliga upplevelser så stark.

  Som förälder blir jag påmind om allt det jag inte delat med mina barn. Att barn lever med en inre värld som verkligen är deras egen, bara deras egen, och detta från dag 1. Jag kan också minnas min egen rädsla som barn när starka känslor slog emot mig och jag måste hantera dem själv. Jag minns stämningen, känslan, om än inte alltid vad som utlöste den.

  Barnets perspektiv inifrån är svårt att gestalta på ett övertygande sätt. Frimansson gör det utifrån egna upplevelser. Åsa Linderborg gör detsamma på ett enastående och mycket rörande sätt i sin Mig äger ingen.

  Syskonskapet kan göra något unikt med barndomen. Gemenskap, delad glädje. Och annat …

  En kollega till mig som tipsat mig om fantastiska The Wire, som för övrigt ger diverse raffinerat levererade perspektiv på alla och envar i serien, HAN, ja, han, som var med i början av meningen, har startat en blogg som heter Panikljus. Där kan ni läsa om hans åsikter om till exempel Will Ferrell som han älskar. Men också om annat, musik, litteratur. Faktum är att vi har rätt lika intressen. Om än utifrån lätt skilda perspektiv.  

  Andra bloggar om: Perspektiv, Åsa Linderborg, Inger Frimansson, Will Ferrell, syskon

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Niklas skriver:

  Tack!

 2. Niklas skriver:

  Tack!

 3. Evan skriver:

  Visst! Tycker det är jättekul att du börjat blogga. Och kul att ha med dig i min länkrad. Det är fantastiskt – ingen blogg är den andra lik. Och när man själv bloggar så inser man detta och att bloggandet faktiskt inte bara ger ännu en bloggare utan ännu en unik röst. Så det så.

 4. Evan skriver:

  Visst! Tycker det är jättekul att du börjat blogga. Och kul att ha med dig i min länkrad. Det är fantastiskt – ingen blogg är den andra lik. Och när man själv bloggar så inser man detta och att bloggandet faktiskt inte bara ger ännu en bloggare utan ännu en unik röst. Så det så.