• Banksy och Lytsy

  Posted on juni 24, 2009 by in Konst och kultur

  Jag vill slå ett slag för Banksy och Lytsy. Eller snarare två slag:

   

  Banksy och Lytsy: Bara skenbart lika 

  Banksy kom in i mitt liv i New York. Vi såg den här på en husvägg och någon påpekade för oss att "den är gjord av Banksy!"

   

  Ja, det var bara att googla på och upptäcka denne fenomenale konstnär vars identitet det råder viss osäkerhet kring, i varje fall enligt Expressen och också DN, så kan man tvivla? Nåja, titta på hans (eller är det en hon?) bilder, kolla på filmsnutten, den säger mycket (det finns massor mer på youtube) . Banksy, whoever the person may be, is a genius!

  Och så var det Lytsy. Hon heter Anna i förnamn och hon skriver om sin psykoanalys i boken Fru Freud och jag (läs gärna också Cecilia Nelsons mer positiva recension i GP, läs också här i DN om boken). Det är en bok som framför allt bör intressera dem som är nyfikna på hur psykoanalys upplevs inifrån analysandperspektivet (analysanden är patienten hos en psykoanalytiker). Ur det perspektivet är boken unik eftersom den delger detta med detaljer som är intressanta att ta del av.

  Boken är utgiven på Normal förlag, ett mindre förlag som i denna roman gett ut en mycket speciell (jag använder INTE ordet speciell i betydelsen konstig, som många tycks göra) text som jag misstänker har mycket självbiografisk bakgrund. Och namnet Anna Lytsy: Jag fick faktiskt maila författaren och fråga henne om det var en pseudonym. Jag menar, skriva om Ana-lys och heta Anna Lytsy. Hahaha, svarade Anna, nej, så heter hon bara. Ren och skär tillfällighet.

  Förutom ett intressant innehåll så är boken VACKER! Det gillar jag!  

  Andra bloggar om: Banksy, Anna Lytsy, konst, litteratur

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Vad kul! Banksy skruvar verkligen till det. Kanske konstnären är en man skapad av en kvinna som byter roller allteftersom.
  Jag tyckte mycket om Marie Cardinals Orden som befriar. Ska kolla upp Anna Lytsy när jag lägger mig på soffan.

 2. Evan skriver:

  Hehe, ligga på soffan i detta fina väder? Inte minst är det intressant, har tänkt mycket på det, hur olika den manlige och den kvinnliga recensenten reagerar. Orden som befriar läste jag på BB. Det var inget lyckat val, hur kom jag på det? Det blev inte mycket läst. Den kanske man borde ta sig an i denna senare fas i livet?